Blokkolta a magyar kormány az EU közös nyilatkozatát a Putyin elleni elfogatóparancsról? A külügy szerint ez hazugság

Blokkolta a magyar kormány az EU közös nyilatkozatát a Putyin elleni elfogatóparancsról? A külügy szerint ez hazugság

Egyedül a magyar igazságügyi miniszter nem írta alá az Európai Unió tagállamainak közös állásfoglalását arról, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatási parancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen háborús bűncselekmények megalapozott gyanúja – egészen pontosan több ezer ukrán gyerek illegális elhurcolása – miatt.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő így a saját nevében adott ki közleményt, amely szerint az Európai Unió „nem hagyja figyelmen kívül” a letartóztatási parancsot.

„Az unió a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését egy olyan folyamat kezdetének tekinti, amely az orosz vezetőket elszámoltatja az általuk elrendelt, Ukrajnában elkövetett bűncselekményekért, atrocitásokért”

– fogalmazott.

Az ukránok már tudni vélik, hogy hol lehetne Putyint letartóztatni

Hírdetés

Az uniós igazságügyi miniszterek hétfőn adták volna ki saját állásfoglalásukat, amelyben támogatják az ICC döntését – egyedül a magyar igazságügyi miniszter, Varga Judit nem írta alá. Ez a szöveg már keményebb megfogalmazást tartalmaz. A politikusok különösen „erős” támogatásukat fejezték ki az ICC iránt, és agresszívnek nevezték az Ukrajna elleni orosz háborút, amely „súlyosan sérti” a nemzetközi jogot.

Külügyi szóvivő: hazugság, hogy Magyarország megvétózta volna az uniós állásfoglalást a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyben

Hazugság, hogy Magyarország megvétozta volna az EU-nyilatkozatot a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyben- közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő hétfőn este.

Moszkva semmisnek tekinti a Nemzetközi Büntetőbíróság Putyin ellen kiadott letartóztatási parancsát

Ezzel szemben az igazság az, hogy Magyarország a következő álláspontot közölte Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel: Magyarország tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntését és azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni. Amennyiben azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene – mutatott rá a szóvivő.

A hágai székhelyű ICC múlt hét pénteken jelentette be, hogy háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve Marija Lvova-Belova, a moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, mert megalapozott a gyanú velük szemben, hogy személyesen felelősek ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Euronews/MTI/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »