Biztossá vált az uniós támogatás (Oltszemi Mikó-kastély)

Biztossá vált az uniós támogatás (Oltszemi Mikó-kastély)

Újabb lépést tett hétfőn Kovászna Megye Tanácsa és Bodok község az oltszemi neoklasszicista Mikó-kastély restaurálása, a megye turisztikai körforgásába való visszahelyezése érdekében: Bukarestben aláírták az európai uniós helyreállítási alaphoz benyújtott pályázat finanszírozási szerződését. A műemlék épületre, valamint a közelében található medencére kiterjedő munkálatok költségeinek a felét állja az unió.

A szerződés aláírásáról Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke számolt be a közösségi oldalán, megemlítve, hogy a finanszírozás fele-fele arányban történik az EU Helyreállítási Terve keretében létrehozott alapból, valamint Kovászna Megye Tanácsa saját költségvetéséből.

Hírdetés

Amint arról már több rendben beszámoltunk, a megyei önkormányzat és Bodok község (mint a kastély társtulajdonosai) az alapnál kiírt kulturális és turisztikai útvonalak létrehozását – köztük az erdélyi kúriák útját – célzó támogatásra pályáztak. Az erdélyi kúriák útjának egyik állomása lesz az első osztályú műemlékként besorolt oltszemi Mikó-kastély.

A pályázatot június végén nyújtották be, ezt követően az elbíráló hatóság több kisebb kiegészítést kért. A felújítás összértéke 18,3 millió lej, amelyből az uniós támogatás hozzávetőleg 7 millió lej. A beruházás a hatszáz négyzetméteres kastélyépület és a mellette lévő medence felújítását foglalja magában.

A munkálatok lezárását követően az épületben a Székely Nemzeti Múzeum intézményi keretében, a Székelyföldi Lovas Központ részeként hozzák létre a székelyföldi lovas kiállítást. A Székelyföldi Lovas Központot csak több lépésben tudják megvalósítani, a kastélyhoz tartozó tízhektáros terület, valamint a melléképületek rendbetételére, illetve hasznosítására később kerülhet sor. Az épületegyüttes korszerűsítésének költségei nagyon magasak, és a további beruházásokhoz is külső forrásokat kell keresniük.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »