Biztonságpolitikai szakértő: A Wagner-csoport lázadása nem volt okos dolog

Biztonságpolitikai szakértő: A Wagner-csoport lázadása nem volt okos dolog

A Wagner-csoport „lázadása” meglepetést okozott a világban és sokan keresik az okait.

A Magyar Nemzet megkereste az ismert biztonságpolitikai szakértőt, Nógrádi Györgyöt, hogyan vélekedik a történtekről.

A lap munkatársának  kérdésére Nógrádi elmondta, hogy a magánhadsereg vezetőjének sosem fogják megbocsátani a hatalomátvételre tett kísérletét.

Prigozsin azt mondta, hogy amit ők csinálnak, az az igazság menete. Ez PR-nak jó, a valósághoz azonban nyilvánvalóan semmi köze. Ez abból is jól látszik, hogy Prigozsin  mintegy 2500 eurónak megfelelő összeggel próbált más magánhadseregekből erőket átcsábítani magához”

– jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő, aki szerint minden nagyhatalom rendelkezik egy „Wagner-csoporttal”, vagyis egy olyan katonai erővel, ami el tudja végezni azokat a tevékenységeket, amelyek elvileg jogszabályokba ütköznek. 

Ilyen magánhadserege van az amerikaiaknak, németeknek, kínaiaknak, oroszoknak, egyszóval mindenkinek. Az oroszoknál ez a Wagner-csoport, amely Putyin feltétlen bizalmát élvezte, és harcolt már Afrikában, Ázsiában és Európában is”

– tette hozzá Nógrádi György, aki szerint kijelenthető, hogy a Wagner-csoport Ukrajnában sikeresebben harcolt, mint az orosz reguláris hadsereg. A biztonságpolitikai szakértő szerint ez azonban több tényezőnek is köszönhető.

Hírdetés

 Az egyik – emlékeztetett rá -, hogy a Wagner-csoport katonái a reguláris erőknél sokkal magasabb fizetéseket kaptak, illetve rengeteg embert hoztak ki a börtönből, akik a fronton tölthették le a büntetésük egy részét, majd pedig szabad emberként távozhattak. A legutolsó adatok szerint 32 ezer ember szabadult ki így a rácsok mögül, a magánhadsereg elhunytjainak pedig több mint fele börtönviselt személy volt. A Wagner-csoport és annak vezetője most elégedetlen volt azzal, ahogy az orosz hadsereg bánik velük.

Mint  leszögezte:

Az oroszok ugyanis bejelentették, hogy körülbelül 40 katonai alakulat van, amelyik az orosz hadsereggel harcolt, de nem a haderő része. Július 1-jéig pedig ezeknek az alakulatoknak alá kellene írniuk egy szerződést, hogy elfogadják az orosz hadsereg vezetését. Egyedül a Wagner-csoport nem volt hajlandó erre.”

A Prigozsin seregénél sokkal nagyobb, nagyjából 70 ezer fős magánhadsereggel rendelkező Ramzan Kadirov csecsen vezér aláírta a fent említett megállapodást.

A továbbiakban kifejtette, hogy 

A Wagner-csoport stratégiai hibát követett el, amikor föllázadt. Egy lázadó csoportnak ugyanis az egyetlen előnye, ha megnézzük a történelmet, hogy cselekedni tud. A Wagner lassan cselekedett, elfoglalta a Rosztovi területet, és bejelentette, hogy megindulnak Moszkva felé. Abban a percben az volt a véleményem, hogy lehetetlen, hogy átvegyék a hatalmat. Azt mondták, hogy csak az orosz katonai vezetést akarják eltávolítani, de ez gyakorlatilag Putyin végét jelentette volna.”

A szakértő megjegyezte, hogy a feleken kívül senki sem tudja, hogy a Wagner és az orosz vezetés közti titkos tárgyalások során valójában mi is történt a zsoldoshadsereggel, és milyen megállapodást fogadtak el, ami után visszafordultak és kegyelmet kaptak.

Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a Wagner-csoport vezetője ezzel aláírta a halálos ítéletét. Ettől kezdve ugyanis a csoport szétszakítható, mégpedig azért, mert Putyin a megállapodás után közölte, hogy egyesével kegyelmet ad azoknak, akik megbánják tetteiket.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »