Biztonsági kérdésekről tárgyalnak a B9-országok és a NATO vezetői Pozsonyban

Biztonsági kérdésekről tárgyalnak a B9-országok és a NATO vezetői Pozsonyban Mészáros Richárd2023. 06. 05., h – 17:33

A régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket, és az Ukrajnában zajló orosz katonai agressziónak a közép-európai régióra gyakorolt hatásait vitatják meg a Bukaresti Kilencek (B9) elnökei keddi pozsonyi csúcstalálkozójukon. A találkozón részt vesz Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is – jelentette be közösségi oldalán Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

Hírdetés

 „A bukaresti kilencek vezetői 2015 óta rendszeresen találkoznak, hogy a NATO rendes csúcstalálkozója előtt összehangolják álláspontjukat. Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia elnöke tett eleget a meghívásomnak, és érkezik Pozsonyba” – közölte az államfő. A találkozóra a pozsonyi várban kerül sor.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt a csúcstalálkozó előtt az elnöki palotában fogadja Zuzana Čaputová. Stoltenberg délután Ódor Lajos miniszterelnökkel is találkozik.

A NATO keleti szárnyának országait tömörítő B9-ek csoportja a lengyel és a román elnök kezdeményezésére jött létre, az államfők első találkozójára Bukarestben került sor. A pozsonyi lesz a nyolcadik találkozó.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »