Bizalmat szavazott a parlament Robert Fico kormányának

Bizalmat szavazott a parlament Robert Fico kormányának

Elfogadta a parlament a kormány programnyilatkozatát és bizalmat szavazott Robert Fico (Smer-SD) kormányának. A 143 jelenlevő képviselőből 78 szavazott igennel, 65-en a kormányprogram ellen voksoltak.

A kormányfő a múlt héten terjesztette elő a tervezetet és bizalmat kért a parlamenttől. A vita négy napig tartott, összesen 70 képviselő szólalt fel, főleg az ellenzéki padsorokból. Az ellenzéki szónokok főként azt kifogásolták, hogy a kormányprogram kevés konkrét intézkedést és világos célkitűzést tartalmaz.

Az alkotmány értelmében minden új kormánynak a kinevezésétől számított 30 napon belül a parlament elé kell terjesztenie a programját és bizalmat kérni a törvényhozástól.

***

Hírdetés

A kormányprogram üres és nem eléggé ambiciózus, hiányoznak belőle a konkrét célkitűzések, és a mérhető, ellenőrizhető feladatok – közölte állásfoglalásában Milan Majerský, a KDH elnöke. A TASR-t Lenka Halamová, a mozgalom szóvivője tájékoztatta.

„A kormányprogramból hiányoznak a konkrét célkitűzések, a mérhető, ellenőrizhető feladatok, és a kormány azt sem árulta el, honnan akarja előteremteni a pénzt a tervezett intézkedéseire. El nem tudom képzelni, mi alapján tudnánk négy év múlva kiértékelni, hogy a kormány teljesítette-e a programját, vagy sem” – jelentette ki Majerský. Szerinte a programnyilatkozatot összecsapta a kormány, csak hogy minél gyorsabban letudja ezt a feladatot, és nem a megoldásokat és az emberek megsegítésének módját kereste.

***

A szavazást követően Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök 14 óráig szünetet rendelt el.

A parlamenti ülésnek még két további programpontja van, a 13. nyugdíjjal, illetve az egészségügyi intézményekben nyújtott ellátás besorolásával kapcsolatos kormányjavaslatok. Mindkettőt gyorsított eljárásban vitatja meg a törvényhozás.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »