Biotrágyák használata a zöldségtermesztésben a vegetációs időszak alatt

Már eddig is sokat írtunk a biotrágyák használatáról a különböző mezőgazdasági kultúrák esetében, de a hangsúlyt inkább a szántóföldi növényekre összpontosítottuk (kukorica, őszi és tavaszi kalászosok). Ezeken a kultúrákon már elég jó tapasztalataink vannak és senkinek nincs kétsége afelől, hogy a biotrágyák használata lényegesen növeli a terméshozamot és annak minőségét.

A zöldségtermesztésben és különösen a fóliasátrakban már több termelő is észrevette, hogy az egyik legveszélyesebb betegség, a fuzárium verticilium ellen különösen hatékony. Erről már írtunk a „Bioszekér” programban is, de most szeretnék részletesen beszámolni Önöknek a biotrágyák használatáról a szabadföldi zöldségtermesztésben és a fóliákban is a vegetációs időszak alatt.

Tehát nem csak a talaj fertőtlenítésére lehet használni, ami kötelező a betegségek megelőzése érdekében. Hamarosan megkezdődik az uborka-, a paradicsompalánták kiültetése, azért szeretnék erről most beszámolni. Különösen az utóbbi időkben nemcsak a fóliákban, hanem a szabadföldi zöldségtermesztésben is sok probléma volt a gyökérbetegségekkel. Ennek alapvető oka, hogy évről évre ugyanarra a helyre ültetjük az uborkát, és ezzel a betegségek rohamos terjedését idézzük elő. Ezt megelőzendő a palánták kiültetése előtt és után is a csepegtető rendszeren keresztül adagoljuk és juttassuk ki a biotrágyát. Egy-két liter „biotrágyát” elvegyítünk 1000 liter vízben, és ilyen módon jól meglocsoljuk a palántákat. Ezzel a módszerrel – nem használva erős vegyszereket, gombaölő szereket – megvédjük növényeinket a hervadástól, amit a „verticilium” gombák okoznak.

Sajnos most is sok visszajelzést kaptam, különösen a Szőlősi járásból, Verbőc és Feketepatak környékéről, hogy a fóliákban a palánták tömegesen hervadnak és pusztulnak. Gondoljunk bele, milyen kárt okoztunk saját magunknak! Azok a termelők, akik használják a biotrágyát, ezzel a problémával nem állnak szemben. Pedig többször írtam erről a témáról, mindenkinek volt lehetősége ezt a módszert használni, lényegében 300 hrivnyáért meg lehetett volna oldani a biotrágya használatát.

Hírdetés

Mit is ad a biotrágya? Azon kívül, hogy olyan baktériumokat és gombákat tartalmaz, ami elpusztítja a talajban a kórokozókat, még nitrogén, foszfor és kálium elemeket halmoz fel a talajban, ezzel növelve a talaj termőképességét. Ami új ebben a módszerben, hogy van lehetőség ezeket az új biotrágyákat kipermetezni a növény leveleire (0,3–0,5 liter 1000 liter vízben felvegyítve). Ezzel is növeljük a növények ellenállóképességét a kórokozókkal szemben, és lényegesen növeljük a növények stressz ellenállóképességét. Azon kívül a baktériumtrágyák sok más hasznos baktériumot is tartalmaznak, ami növeli az anyagcserét a növényekben, vitaminokat tartalmaz, valamint makro- és mikroelemeket is. De tudni kell egy pár alapvető dolgot, mikor és hogyan is kell őket használni.

Először is, csak este vagy ha borús az idő, akkor használjuk, keverhető a legtöbb gomba- és rovarölőszerrel.

Szeretném, ha minden termelő a saját bőrén tapasztalná, hogy milyen hatékony a biotrágya használata a zöldségtermesztésben, és ami nagyon lényeges: mindenki könnyen hozzáférhet és nem drága. Úgy gondolom, azok a termelők, akik használták a biotrágyát eddig is, meg vannak elégedve, mert lényegesen csökkentették a vegyszerek használatát, ami nagyon fontos a zöldség- és gyümölcstermesztésben, ezzel is lényegesen csökkentettük a vegyszermaradványokat. El fog jönni az az idő nemsokára, amikor lesznek olyan gazdák, akik kizárólag biotermékeket fognak termelni.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András, a Terra Dei Alapítvány szaktanácsadója


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »