Binjámin Netanjáhu ismét kormányt alakíthat Izraelben

Binjámin Netanjáhu ismét kormányt alakíthat Izraelben

Izrael magyar idő szerint 21 órakor bezárták a szavazóhelyiségeket, s ezzel egy időben a vezető tévécsatornák közölték az exit poll eredményeket. A mostanra kialakult kép szerint Binjámin Netanjáhu Likudja megnyerte a parlamenti választásokat, miután a 120 képviselőből álló parlamentben 31 mandátumot kapott a szavazóktól. A Likudot követ 18 mandátummal a Van Jövő párt. A számítások szerint Binjámin Netanjáhu ismét kormányt alakíthat abban az esetben, ha Likuddal biztosan kormánykoalícióra lépő kisebb pártokhoz csatlakozva a Náftáli Bennett vezette Jáminá párt is csatlakozik – írja a Má’áriv.

A vezető izraeli tévécsatornák által magyar idő szerint 21 órakor közölt exit poll eredmények szerint a Binjámin Netanjáhu vezette Likud 31 mandátummal megnyerte a mai izraeli parlamenti választásokat. A Likudot követi Jáir Lápid vezette Jés ’Átid (Van Jövő) Párt 18 mandátummal, míg a vallásos szefárd zsidókat képviselő Sász párt 9 mandátumot kapott. A Jáminá nevű jobboldali párt 7, míg a Vallásos Cionizmus párt ugyancsak 7 mandátumot ért.

Hírdetés

Nagy csalódást okozott a Beni Ganz vezette Kék Fehér Párt, amely mindössze 7 mandátumot kapott. A baloldali pártok közül a Munkapárt 7, míg a Merec hat mandátumot ért el. Az izraeli palesztinokat képviseli Közös Lista nevű arab párt 8 mandátumot kapott.

Hangsúlyozzuk, hogy ezek csak előzetes eredmények, amelyek a szavazatok megszámlálása, illetve a katonák voksainak beérkezése után még változhatnak. Mindenesetre egyelőre úgy néz ki, hogy az Izrael Parlament 120 fős képviselő-testületéből a Netanjáhu Likudjának és a vele kormánykoalícióra lépő kisebb koalíciós pártjainak, illetve a hét mandátumot szerzett Jáminá pártnak megvan a Binjámin Netanjáhu kormányalakításához szükséges 61 mandátuma.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »