Biden zsidó pénzügyminisztere azokat az országokat fenyegeti, amelyek nem akarnak részt venni a szankciókban

Következményekkel kell számolniuk azoknak az országoknak, amelyek aláássák az Egyesült Államok és szövetségesei által Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat – "figyelmeztetett" Janet Yellen pénzügyminiszter szerdán.

"A szankciókat bevezető országok egységes koalíciója nem lesz közömbös az általunk bevezetett szankciókat aláásó intézkedésekkel szemben" – fejtette ki szerdai beszédében Yellen az Atlanti Tanácsban Washingtonban.

A bejelentett szankciókat nem hágta át még egyetlen ország sem, de a szövetségesek körében attól tartanak, hogy a nyugati politikát bíráló Kína ebbe az irányba tart.

Yellen nyitva hagyta ugyan, hogy milyen következményekkel járhat a szankciók figyelmen kívül hagyása, de leszögezte, hogy Oroszország Ukrajnában zajló háborúja "átrajzolta a világgazdaság kontúrjait", amiben benne van "a nemzetközi együttműködésről alkotott elképzelésünk is".

Yellen egy héttel azelőtt tartotta meg a beszédét az Atlanti Tanács politikatudományi intézetében, hogy a világ pénzügyminiszterei és jegybankelnökei Washingtonban összegyűlnek a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi ülésére.

Hírdetés

Az IMF és a Világbank világgazdaságot érintő kérdésekkel foglalkozó évi rendes konferenciáját az idén április 18-24. között rendezik meg Washingtonban, virtuálisan és személyesen is. A megbeszélések középpontjában az ukrajnai háború és annak világgazdasági hatásainak a kezelése áll.

Az amerikai képviselőházi testületnek tartott múlt heti beszédében Janet Yellen kifejtette, hogy Oroszország agressziójának "óriási gazdasági következményei lesznek Ukrajnában és azon túl is". Rámutatott, hogy az orosz és az ukrán energia, fém, búza és kukorica árának emelkedése "fokozza majd az inflációs nyomást világszerte".

Az Egyesült Államokban jelenleg 1981 decembere óta nem tapasztalt mértékű infláció alakult ki. A munkaügyi minisztérium keddi jelentése szerint márciusban a fogyasztói árak 8,5%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Bár az infláció már az ukrajnai háború februári kezdete előtt elkezdett növekedni, a háború miatt megcsappantak a kőolaj- és benzinkészletek is. A fogyasztói árak múlt havi emelkedésének a fele a földgáz drágulására vezethető vissza.

Yellen mindazonáltal hangot ad annak a reményének, hogy a szövetséges országok a háború ellenére is képesek lesznek kezelni a világ előtt álló legnagyobb kihívásokat."Ez lehet a megfelelő alkalom arra, hogy megoldást keressünk a nemzetközi pénzügyi rendszerünkben tapasztalható hiányosságokra" – mondta.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »