Biden visszalépett, Kamala Harris lehet a csere, az angolszász sajtó meg süllyedjen el szégyenében

Biden visszalépett, Kamala Harris lehet a csere, az angolszász sajtó meg süllyedjen el szégyenében

Joe Biden amerikai elnök vasárnap bejelentette, hogy mégsem indul a novemberi amerikai elnökválasztáson, és maga helyett Kamala Harris alelnököt javasolta a Demokrata Pártnak. Harris mögé már vasárnap elkezdtek felsorakozni a demokrata párt nagyjai. Nem kizárt, hogy lesznek még meglepetések, de a demokraták aligha mernek megkockáztatni még egy botrányt az elnökválasztás kapcsán, így az elégedetlenkedők is előbb utóbb belenyugodnak Harris indításába.

Joe Biden amerikai elnök névleg amiatt mondott le, hogy a június, kihívójával, a szintén volt elnök Donald Trumppal közös tévés vitájában csúnyán leszerepelt. A CNN stúdiójában zajló vita azonban csak amolyan casus belli volt, ok Biden eltávolítására.

Az amerikai elnök szellemi leépülése évek óta letagadhatatlan tény, ám az angolszász sajtó mégis letagadta. Utólag pedig jól látni, hogy nagyon sokan rengeteget profitáltak abból, hogy egy csaknem magatehetetlen, irányítható amerikai elnök mögé bújva játszhatták politikai játékaikat – legyen szó a túl későn eltávolított Victoria Nulandról, aki a legmegveszekedettebb háborús héják egyike volt, vagy Antony Blinken külügyminiszterről, esetleg Lloyd Austin védelmi miniszterről.

Az angolszász sajtó tehát leszerepelt, csúnyán leégette saját magát és megint eljátszotta a hitelességét.

Az, hogy ezek után a Reuters hírügynökség képes, és váratlan, meglepetésszerű bejelentésként tálalja Biden „önkéntes” visszalépését, már a közröhej kategóriája.

Nem önként lépett vissza

Fontos tudni, hogy szabály szerint Bident leváltani az elnökjelöltségről nem lehetett, csak visszalépése kikényszerítésre volt lehetőség. Most a Reuters, a CNN és a többi fővonalbeli média azt írja, hogy nem a külső nyomás hatására lépett vissza, hanem az ország érdekében hozott nagy döntést egy nagy államférfi.

Ez nem igaz. Bident kényszerítették a visszalépésre, többek között azzal, hogy a legnagyobb pénzügyi támogatói ultimátumot adtak neki, hogy saját szövetségesei a sajtón keresztül szólították fel lemondásra, azzal, hogy valószínűleg belengették azt is, családtagjait elzárják a jólfizető pozícióktól, ha nem engedelmeskedik.

Az elmúlt hetekben nagy esély volt rá, szerdán, Biden koronavírus-fertőzésének nyilvánosságra hozatalakor pedig már csaknem biztos volt, hogy a hétvégén lemond – ezt minden valamire való szakértő előrejelezte.

Hírdetés

Közben a nyugati és szlovák progresszív sajtó arról számolt be, hogy Biden államférfiúi döntése valóságos rémálom Trump kampánystratégái számára. Ez erős túlzás.

Az ideológia egy dolog, a politikai realitás egy másik

A demokraták lépéshátrányból indulnak, nem egész négy hónapjuk maradt arra, hogy valakit felépítsenek Trump ellen. Valószínűleg ezért vált Kamala Harris a legesélyesebb utóddá, mert alelnökként van országos ismertsége. Egy kaliforniai kormányzót is lehet indítani, de nem biztos, hogy Pennsylvaniában is győzni tud…

A Reuters közlése szerint az Egyesült Államok mind az 50 államának demokratapárti képviselője felsorakozott Harris mögé, valamint több kormányzó is (a kaliforniai, észak-karolinai, coloradói és pennsylvaniai). Ez azonban semmire sem garancia. A demokrata jelöltállító konvencióra augusztus 19-22. között kerül sor, ezen kell meggyőznie Harrisnek 3936 delegáltból legalább 1969-et. Ha ez nem sikerül neki, nem lesz elnökjelölt.

Harris mellett szól a progresszívok ideológiai fanatizmusa is. Harris ugyanis egy fekete, indiai bevándorló származású női jelölt lenne. Ha még az is kiderülne, hogy transznemű, akkor már tényleg megvalósulna a szivárványos amerikai álom.

Harris pozicionálása elég egyértelmű lesz. Ő lesz színesbőrű, migránshátterű női jelölt, és mindenki, aki ő ellene érvelni mer, az csak rasszista, szélsőjobbos, neonáci lehet, mert ő az a kiválasztott, akinek az a sorsa, hogy legyőzze a fehér, öreg amerikai férfiakat. Ismerve az elmúlt évek amerikai narratíváit, a fenti megállapítás igencsak életszerű.

Mindez azt jelenti, hogy valószínűleg megint a nők fogják eldönteni a választások eredményét, pontosabban azok a nők, akik fogékonyak a CNN, a New York Times és a többi mainstream lap narratívájára, miszerint Trump egy nőgyűlölő, szexista szélsőjobboldali.

Trump magabiztosnak tűnik

Ugyanakkor Harrisnek hátrányai is vannak: ma már nem annyira megnyerő pozíció szjnesbőrű bevándorlónak lenni, mint négy éve. VOlt egy BLM-mozgalom, ami lángba borította Amerikát, Texasban volt egy alkotmányos válságot előidéző migránshullám, a Trump elleni, többnyire progresszív körökbe tartozó ügyészek és bírák által indított eljárások pedig elvették a sajtó és a Trump ellen felhozott vádak hitelét.

Maga Trump meg van győződve róla, hogy Harris még könnyebb lesz legyőzni, mint Bident lett volna. Ugyanakkor elbíznia nem kellene magát: egy jól szervezett médiabirodalom, népszerű színészek tömege, és kifogyhatatlan erőforrásokkal rendelkező pénzeszsákok állnak vele szemben, nem csak Harris.

Komjáthy Lóránt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »