Biden nyilvánosságra hozatja a koronavírus eredetével kapcsolatos hírszerzési dokumentumokat

Joe Biden amerikai elnök hétfőn aláírta azt a törvényjavaslatot, amely megszünteti a koronavírus eredetével kapcsolatos hírszerzési dokumentumok titkosítását, írja az AFP hírügynökségre hivatkozva a Politico.

A 2023-as Covid-19 eredettörvénynek is nevezett jogszabály elrendeli a Nemzeti Hírszerzés igazgatójának, hogy a hatálybalépést követő 90 napon belül szüntesse meg a titkosítást a vuhani víruskutató intézet és a koronavírus eredetével kapcsolatos információkra vonatkozóan. Az igazgatónak jelentésben kell benyújtania az adatokat a Kongresszusnak.

Biden nyilatkozatában azt mondta, hogy osztja a Kongresszus álláspontját azzal kapcsolatban, hogy minél több információt meg kell osztani nyilvánosan a témában, ugyanakkor a nemzetbiztonsági kérdéseket továbbra is szem előtt fogja tartani.

A titkosítás feloldása azt jelenti, hogy innentől bárki hozzáférhet a koronavírus eredetéhez kapcsolódó hírszerzési adatokhoz. Még az amerikai hírszerző közösség is megosztott a pandémia kirobbanásának okával kapcsolatban: van, akik szerint a természetes eredet a legvalószínűbb, és van, aki a laboratóriumból szabadult kórokozónak tulajdonítja a járványt. A WHO szerint mindkét lehetőség elképzelhető.

Hírdetés

Eközben kínai kutatók hirtelen fontos adatokat töltöttek fel a koronavírus genetikai információinak megosztására szolgáló tudományos adatbázisba, amellyel fontos bizonyíték kerülhetett elő arra, hogy a világjárványt okozó vírus állatokról, méghozzá nyestkutyákról ugorhatott át emberre. Az adatok aztán eltűntek a platformról, de addigra több kutató letöltötte, és elkezdte elemezni azokat, írja a Telex.

Korábban írtuk:

Már az FBI igazgatója is nyíltan beszél arról, hogy a koronavírus laborszökevény

Amerikai állami szerv erősítette meg, hogy a koronavírus laborszökevény


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »