Biden normalizálná a helyzetet, találkozna is Putyinnal

Biden normalizálná a helyzetet, találkozna is Putyinnal

Vlagyimir Putyin orosz elnök a keddi telefonbeszélgetésben kifejtette amerikai hivatali partnerének, Joe Bidennek az ukrajnai politikai rendezés orosz megközelítését – közölte kedden a Kreml.

Az orosz államfői hivatal által kiadott tájékoztatás szerint

A felek emellett tárgyaltak az iráni nukleáris megállapodás kilátásairól, az afganisztáni rendezésről és a klímaváltozásról.

Mint az amerikai elnöki hivatal írta: a beszélgetés során Joe Biden hangsúlyozta az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna területi integritása mellett, és aggodalmának adott hangot a jelentős orosz haderő-összevonás miatt a Krím-félszigeten és Ukrajna határán.

Hírdetés

Az amerikai elnök ezen kívül azt is világossá tette, hogy az Egyesült Államok határozottan fel fog lépni nemzeti érdekeinek védelmében,

A közlemény szerint Biden megerősítette azt a célját, hogy stabil és kiszámítható kapcsolatot alakítson ki Oroszországgal, összhangban az USA érdekeivel, és “javaslatot tett arra, hogy a következő hónapokban tartsanak egy csúcstalálkozót egy harmadik országban, ahol megvitathatják az Egyesült Államok és Oroszország előtt álló kihívások teljes skáláját.”

A Kreml megerősítette, hogy Biden találkozót javasolt Putyinnak. Az MTI korábban azt írta, Biden találkozót javasolt az orosz elnöknek egy harmadik országban a következő hónapokban.

(mti/felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »