Biden kognitív és fizikai képességei az elmúlt hat hónapban látványosan romlottak

Biden kognitív és fizikai képességei az elmúlt hat hónapban látványosan romlottak

Névtelenül nyilatkozó, Joe Biden amerikai elnökhöz közel álló források szerint legalább 15-20 olyan eset is történt az elmúlt másfél évben, amikor az elnök „állapota” hasonló volt a múlt heti televíziós vitán tapasztaltakhoz. Biden pár napja kihívójával, Donald Trumppal vitatkozott, és még saját támogatói szerint is katasztrofális volt a teljesítménye, nem tudta kifejezni magát, nem tudta befejezni a gondolatsorokat, vagy teljesen értelmetlenül beszélt.

Ráadásul a fenti információk nem a republikánusokhoz közeli sajtóban jelentek meg, hanem a Bident évek óta fényező CNN-ben.

„Olyan emberekről van szó, akik közül többen nagyon közel állnak Biden elnökhoz, akik szeretik és támogatják őt, és vannak köztük olyanok is, akik adományokat is gyűjtenének neki. Ők határozottan azt állítják, hogy amit a minap láttunk, az a Joe Biden, akit akkor láttunk, nem az első eset volt. Az elmúlt másfél évben 15-20 alkalommal az elnök olyan volt, mint abban a horrorshowban, ami láttunk”

– mondta Carl Bernstein a CNN-től.

„Azok az emberek, akik támogatják, szeretik őt, kampányoltak mellette, gyakran találkoznak vele, most azt mondják, hogy az elmúlt hat hónapban jelentősen romlottak az elnök kognitív képességei és testi állapota”

folytatta Bernstein.

Szorul a hurok

Biden elnökjelöltségének esélyei napról napra csökkennek. Bár a Demokrata Párt legbefolyásosabb személyiségei mind kiálltak mellette és állításuk szerint támogatják a jelölését, az, ahogy a CNN és a többi demokratapárti sajtó elkezdett megágyazni az elnökjelöltcserének, arra utal, Biden sorsa megpecsételődött.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a sajtó eltemette Biden esélyeit. Nem csak arról van ugyanis szó, hogy csúnyán leszerepelt és most meghurcolják érte. Azzal, hogy a CNN és a többi lap arról ír, hogy Biden kognitív képességeim hanyatlanak, lényegében azt mondják, hogy nincs értelme megválasztani őt még négy évre, mert állapota romlani fog.

Hírdetés

Vagyis, ha van is olyan része a Demokrata Pártnak, amely vonakodik lecserélni Bident, a sajtó rákényszeríti – feltéve, hogy nem akarják Trumpot látni az elnöki székben.

A lényegi dilemma az, hogy ki legyen az utód.

Lehetséges forgatókönyvek

Egyelőre hét nevet emleget az amerikai sajtó Biden lehetséges jelölt-utódjaként.

Kamala Harris jelenlegi alelnök, az ország kvázi második embere (bár a fentiek fényében, ki volt eddig az első embere –  a szerk.). A The Hill szerint ő az egyetlen, akinek van valamiféle mandátuma, hogy Biden helyére lépjen, mert részt vett az előválasztáson.

Csakhogy Harris esetében vannak gondok. A rosszindulatú, de nem alaptalan vádak szerint politikai képességei neki is korlátozottak, népszerűsége még Bidennél is rosszabb volt, ráadásul annak a szélsőségesen progresszív demokrata vonalnak az embere, amelynek radikalizmusa inkább a republikánus szavazókat fogja mozgósítani, és nem a demokratákat.

Kevin Newsom kaliforniai kormányzó is rajta van a listán. Őt a legesélyesebb alternatívák között emlegetik. Newsom az elmúlt néhány évben az egyik legismertebb demokrata politikussá nőtte ki magát. A probléma az, hogy látszólag vonakodik részt venni az elnökválasztási versenyben, és Biden „leváltása” ellen foglalt állást az ominózus tévés vita után is.

Gretchen Whitmer, michigani kormányzó a demokrata párt egyik feltörekvő, radikálisan liberális csillaga, aki olyan progresszív eredményeket ért el, mint Michigan állam abortusztilalmának évtizedes eltörlése. Ám Whitmer is többször, és teljesen egyértelműen kijelentette, hogy nem akar elnökjelölt lenni, mert nem akarja Biden cseréjét.

Pete Buttigieg is gyakran kerül szóba, bár a kevésbé esélyesek közé tartozik, lévén, hogy közlekedési miniszterként sem megfelelő népszerűséggel, sem megfelelő országos ismertséggel nem rendelkezik. Ez még akkor is hátrány, ha a demokraták egyik fő szempontját teljesíti: nyíltan meleg, ő az első bevallottan homoszexuális amerikai tárcavezető.

Emlegetik még Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzójának nevét is Biden utódlásával kapcsolatban. Ő a mérsékeltebb demokraták közé tartozik, és szintén Biden támogatója volt. Trumppal összehasonlítva azonban nem a keményebb húzónevek közé tartozik.

Hasonló a helyzet JB Pritzkerrel, aki Illinois állam kormányzója, Biden nagy támogatója, valamint Andy Beshearral, Kentucky kormányzójával. Mindketten szerepelnek a lehetséges alternatívák listáján, talán még ambíciójuk is volna, ami hiányzik, az a megfelelő országos szintű ismertség és népszerűség kialakítása – a választás közelsége miatt már nem nagyon van idő egy ilyen átfogó kampányra.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »