Biden februári lengyelországi látogatásán valószínűleg Zelenszkij is jelen lesz

Biden februári lengyelországi látogatásán valószínűleg Zelenszkij is jelen lesz

Joe Biden amerikai elnök tervezett lengyelországi látogatásakor – amelyre valószínűleg február végén kerül sor – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is Lengyelországba érkezhet – tájékoztatott a Gazeta Prawna című lengyel lap, amelyre több más lengyel média is hivatkozik.

Biden lengyelországi látogatása az ukrajnai orosz invázió kezdetének évfordulójáb, február 24-én esedékes. Maga az amerikai elnök azonban nem erősítette meg lengyelországi látogatásának időpontját.

Hírdetés

Zelenszkij lengyelországi jelenléte állítólag Kijev szélesebb körű diplomáciai erőfeszítéseinek részét képezi. Lengyel lapok szerint Zelenszkijnek be kellene mutatnia béketervét, és össze kellene hívnia egy Ukrajnáról szóló nemzetközi konferenciát. Egy kijevi diplomáciai forrás a Gazeta Prawnának azt mondta, hogy a tervnek tartalmaznia kell Ukrajna számára az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Lengyelország, Törökország és Izrael biztonsági garanciáit.

A dokumentum állítólag tíz pontot tartalmaz, alapja pedig Ukrajna területi egységének elismerése a Krím 2014-es orosz annektálása előtti állapotok szerint. Egyéb rendelkezések állítólag az atomerőművek biztonságára, az élelmezésbiztonságra, a fogolycserére, valamint az Oroszországba deportált ukrán gyerekek hazatérése vonatkoznak. Zelenszkij egy nemzetközi büntetőbíróság felállítását is követelni fogja, amelynek az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökkel kellene foglalkoznia.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »