Bezárta a kutyát, ki-be járkált a házból és telefonált is Győrkös, mielőtt eldördültek a lövések

Bezárta a kutyát, ki-be járkált a házból és telefonált is Győrkös István, mielőtt egy lövöldözés során fejbe lőtte a Nemzeti Nyomozó Iroda főnyomozóját, Pálvölgyi Pétert. Az exhungarista vezető valószínűleg lelki, nem pedig ideológiai okokból nyitott tüzet.

Győrkös István bőnyi házához a meglőtt rendőrön kívül még hatan érkeztek házkutatásra, a sérült rendőrt fél órán át nem tudták kihozni a társai, mivel a lövöldöző férfi elbarikádozta magát. Pedig nem sokkal a lövöldözés után már több mint egy tucat rendőr volt a helyszínen, mégis csak akkor mentették ki a meglőtt főnyomozót, amikor már a Terrorelhárítási Központ is a helyszínre érkezett. Most az is kiderült, hogy a házkutatásra érkezett hétfős nyomozócsoport már egy ideje ott volt a Győrkös-rezidencián, mielőtt a lövöldözés elkezdődött.

Ki-be járkált, telefonált a lövöldözés előtt Győrkös

Győrkös István házához október 26-án reggel hét rendőr – négy nyomozó és három tűzszerész – érkezett, hogy a házkutatási határozatban foglaltak szerint illegálisan tartott fegyvereket, köztük gépkarabélyokat keressenek. A HVG úgy tudja, a határozatban nem csak Győrkös István neve szerepelt, bár célszemély nem volt, hiszen a ház, vagyis "az objektum" átvizsgálása volt a cél.

A hvg.hu értesülése szerint Győrkös nem kezdett egyből lövöldözni. Be akarta zárni a kutyát, aztán nem akarta beengedni a rendőröket, közben többször ki-be ment a házból, még telefonált is. A lap forrása szerint Győrkös nem ideológiai okokból nyitott tüzet (korábban ő is nyilatkozott arról, hogy magyar rendőr, magyar katona nem lehet ellenség), hanem valószínűleg lelki okokból szakadt el nála a cérna.

Győrkös István profiljáról valószínűleg már dossziényi adat áll a rendőrök rendelkezésére, ez segítséget nyújthatott ahhoz is, hogy egy vele kapcsolatos rendőri intézkedést hogyan célszerű végrehajtani. Kérdés, ebben szerepelt-e, hogy Győrkös ilyen lobbanékony lehet, vagy reakciója teljesen kiszámíthatatlan volt. Az is előfordulhat, hogy a konfliktuskezelés nem volt hatékony az intézkedés során, de ezek olyan kérdések, amelyekre az NNI belső vizsgálata adhat majd választ.

Hírdetés

Védekezés: nem felfegyverzett férfihoz mentek, csak fegyverekkel teli házhoz

A lap szerint főosztályvezetői szinten született a döntés a házkutatási határozat jóváhagyásáról, vagyis egyebek közt arról, hogy nincs szükség a TEK értesítésére. Azonban ez a döntés szembemegy a vonatkozó kormányrendelet utasításaival. Ezt a lap több forrása is megerősítette, ám egyik forrásuk szerint ennél magasabbra is érhet az ügy.

Úgy tudják, most azzal indokolják a döntést, hogy elfogásról nem volt szó a határozatban, csak egy objektum átkutatásáról, ilyenkor pedig nem kötelező a Terrorelhárítási Központ értesítése. Ennek ellenére minden forrás szerint érthetetlen, hogy Győrkös előéletének ismeretében és annak tudatában, hogy a házban fegyverek lehetnek, miért nem azzal kezdődött a házkutatás, hogy a TEK bevetési egységei lefogják a férfit, mielőtt a nyomozók egyáltalán belépnek a házba. Árulkodó, hogy az NNI is tudhatta, hogy komoly arzenál lehet a házban, hiszen a nyomozói csoporttal tűzszerészek is érkeztek.

A Magyar Nemzeti Arcvonal az elmúlt években szinte teljesen a perifériára szorult, hungarista gyökereit megtagadta, "népi szocializmusról" beszélt és kommunistákkal karöltve tüntetett.

(HVG nyomán)

Mégsem bénul le Győrkös bal lába

Egyre több a kérdőjel a Győrkös István házánál történt rendőri intézkedés körül


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »