Bettel: le kellene zárni a schengeni határokat

Bettel: le kellene zárni a schengeni határokat

A luxemburgi kormányfő szerint Európa nem egy a la carte menü, ahonnan csak úgy válogatni lehet az értékek közül.

„A magyar miniszterelnök az alkotmányban tiltaná be a migrációt” címmel közöl írást az orosz Sputnik News. A portál szerint a parlament elé kerülő alkotmány módosításban a külföldiek magyarországi tartózkodását is megtiltaná a kormány, ha azok nem fogadják el az ország törvényeit. Az orosz hírportál ír a magyar médiahelyzetről is idézve Barbara Spinnelli olasz európai parlamenti képviselőt, aki szerint az Orbán Viktor által vezetett magyar kormány egy újabb lépést tett a Népszabadság című lap megszüntetésével az alkotmányos demokrácia megsemmisítéséért. Spinnelli szerint az intézkedés az Európai Alapjogi Charta színtiszta és világos megsértése.

Hírdetés

Az Európai Unió tagországainak egy napra le kellene zárniuk a schengeni határaikat, hogy demonstrálják, egyebek mellett milyen előnyökkel jár az uniós tagság, és az emberek megtanulják értékelni az övezeten belüli vízummentes utazást – jelentette ki Xavier Bettel luxemburgi kormányfő. A brüsszeli Politico beszámolója szerint Bettel beszélt a magyar kvótareferendumról is. A luxemburgi kormányfő úgy kommentálta a magyar kormány lépését, hogy  „A szolidaritás európai értékeit nem lehet hibajavítóval kitörölni”. Szerinte Európa nem lehet a la carte menü, amelyből az ember kiválasztja a számára hasznos részeket, a többit pedig figyelmen kívül hagyja.

Az iszlamista indíttatású robbantásos merénylet előkészítésének gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett szíriai menekült, Dzsaber al-Bakr esete rámutat arra: tényleges a kockázata annak, hogy szélsőségesek keveredhettek a menekültek közé, egyszerű megoldások pedig nincsenek a problémára – írta keddi elemzésében a Spiegel Online. A férfi merényletet akart elkövetni a neki védelmet nyújtó ország ellen, és ugyan még nem ismert, hogy miként radikalizálódott és az Iszlám Állam terrorszervezet küldte-e Németországba, de a hatóságok szerint tervezett támadása mindenképpen a terrorszervezet „kontextusában” vizsgálandó – emelte ki a hírportál szerzője. A német szövetségi bűnügyi hivatalhoz eddig 445 menekültről jutott el információ arról, hogy terrorista szervezeteket támogathatnak. A legtöbb esetben nem bizonyult megalapozottnak a gyanú. A hivatal azonban 80 esetben eljárást indított, ami négyszeres növekedés az év elejéhez képest.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »