Betiltanák a 16 év alattiak energiaital-vásárlását Walesben

A gyermekkori elhízás elleni küzdelem érdekében Walesben betilthatják az energiaitalok árusítását a 16 éven aluliaknak. A javaslat fő célja az egészség javítása, a hivatalos adatok szerint ugyanis minden negyedik gyerek már túlsúlyosan kezdi az általános iskolát.

Az Egyesült Királyság kormánya konzultációt indított azokról a tervekről, amelyek szerint 2018-ban betiltanák volna az energiaitalok 18 éven aluliaknak történő árusítását Angliában, de a törvényt azóta sem fogadták el – tájékoztat a BBC.

A walesi kormány is javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy a 16 éven aluliaknak ne lehessen energiaitalt eladni. A konzultáció szeptember 1-ig tart, a fő célja pedig az, hogy a fiatalok egészségi állapotának javítását célzó új jogszabályokat dolgozzanak ki.

Hírdetés

A legfrissebb étrend- és táplálkozási felmérés szerint az Egyesült Királyságban az emberek túl sok cukrot, telített zsírt, sót és kalóriát fogyasztanak, de kevés rostot, gyümölcsöt és zöldséget. A felmérés kimutatta, hogy a 11–18 éves korosztály az ajánlott maximális cukormennyiség háromszorosát fogyasztja.

„Egyértelmű, hogy Walesben a gyerekek és a felnőttek nem étkeznek kiegyensúlyozottan. Szeretnénk hallani az emberek véleményét, hogy megtudjuk, hogyan támogathatjuk a nemzetet, hogy egészségesebbek legyünk és csökkentsük az elhízottak arányát” – mondta Lynne Neagle mentális egészségügyi és jóléti miniszterhelyettes.

Gavin Partington, a Brit Üdítőital Szövetség igazgatója elmondta, hogy a szövetség tagjai nem forgalmaznak vagy népszerűsítenek energiaitalokat 16 év alattiaknak, és nem is kóstoltatnak termékeket ezzel a korcsoporttal. Emellett az energiaitalok dobozán feltüntették azt is, hogy gyermekeknek nem ajánlott a fogyasztása.

A walesi kormány javaslatai szerint az iskolák közvetlen közelében nem lehetne gyorsétterem nyitva, valamint betiltanák az ingyenes üdítőital-utántöltést is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »