Beszélgetés a Magyarországi Cursillo Mozgalom Állandó Tanácsának új tagjával

Beszélgetés a Magyarországi Cursillo Mozgalom Állandó Tanácsának új tagjával

Február 17. és 19. között Máriabesnyőn az egyházmegyék cursillo titkárságainak vezetői megválasztották a Magyarországi Cursillo Mozgalom Nemzeti Titkársága új elnökét és Állandó Tanácsának tagjait. Zsirosné Seres Judittal, az Állandó Tanács megválasztott tagjával, az újfehértói egyházközség cursillós munkatársával Kovács Ágnes, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye sajtóreferense beszélgetett.

– Hogyan fogadta az új megbízatást?

– A Nemzeti Titkárság szokásos éves találkozóján évek óta részt veszek, képviselve a mi egyházmegyei cursillós közösségünket. Az Állandó Tanács tagjai közé én is jelölést és ajánlást kaptam az egyházmegyénk grémiumától. Ezért kellett küldenem egy bemutatkozó videót is, de nem számítottam rá, hogy megválasztanak. (…)

Az Állandó Tanács elnöke: Várdai Judit, a tagok: Debreceni Csaba (börtöncursillo), Nyikita Sándor (Egri Egyházmegye), Robotka Zsolt (Szent Gellért Titkárság) és jómagam (Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye). Operatív lelkivezetőnek Szűcs Imre balatonlellei plébánost, nemzetközi koordinátornak Csibi Tamást kérte fel az elnök. Ezen kívül az Állandó Tanács felkérhetett egy civil és egy pap résztvevőt a munkájuk segítésére. Ezt egy rövid megbeszélés után, teljes egyetértésben megtettük: Palya János atya, és Pál Annamária (Boldog Özséb Titkárság) személyében.

Megtiszteltetésnek tartom, hogy az Állandó Tanács tagja lehetek és segíthetem az országos cursillo mozgalom munkáját. (…)

– Milyen feladatokat jelent az új megbízatás?

– A tervekről és a közös munkáról az elkövetkező héten tartunk egyeztetést. Itt is az együtt gondolkodás a fontos. Valószínű, hogy a 2023-as évben is nagyon sok tervezett program valósul majd meg országos és nemzetközi szinten. Korábban a titkárság minden hónapban találkozott, akár személyes, akár online formában. Kíváncsian várom az első megbeszélést. Már szervezés alatt vannak olyan programok, amelyek összefogják és együttes imádságra, zarándoklatra hívják az ország cursillósait.

Az Európai Cursillo Vezetősége (GECC) Magyarországon fogja tartani megbeszélését. A találkozó Esztergomban lesz, de előtte ultreyát szervezünk a magyar cursillista testvérek részvételével március 17-én Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az egyházmegyénken belül is van megbízatásom, feladatom. A munkatársképzést készítem elő, és koordinálom márciusban. Az ősszel egyházmegyénkben női és férfi cursillót tartunk. A női cursillo rektorának engem kértek fel.

– Biztosan az olvasók között is sokan vannak, akik még nem hallottak erről a lelkiségi mozgalomról, vagy talán csak az elnevezésével találkoztak…

Hírdetés

– A cursillo Isten csodálatos ajándéka, amely a legnagyobb élményt teszi lehetővé, amit egy ember megélhet: találkozhat az Úrral, felfedezheti és megélheti a keresztény élet lényegét, valamint egy új élet indul el benne. Fontos a hétvége (három nap) megélése és megtapasztalása, amely nyomott hagy az ember életében. Fontos a személyes és a cursillós közösségben való élet. A cursillónak az evangelizációs folyamatban is szerepe van. Egy keresztény közösséget alkotnak a végzettek, akik több százan vannak a mi egyházmegyénken belül is.

A cursillót végzettek számára fontos a lelkesedés és az elköteleződés. A világiak és a lelkivezető atyák együtt dolgoznak a cursillo sikerességéért. Az egyházmegyében több mint húsz cursillót végzett pap van. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Cursillós Közösség lelkivezetője, Linzenbold József kisvárdai plébános.

Palánki Ferenc, egyházmegyénk megyéspüspöke nagy örömünkre támogatja a cursillós közösséget. A főpásztor részese volt már az ultreyának és biztatta, bátorította, lelkesítette homíliájában a résztvevőket, hogy haladjunk tovább az Isten felé vezető úton. Az egyházmegyénkben több élő cursillós közösség is van, akik kiscsoportokban működnek a plébániákon. Munkájukkal egyéni képességeiknek megfelelően segítik a plébániai közösség életét.

Az egységes cursillós logónk, a „halacska”. A cursillo védőszentje Szent Margit, minden év januárjában megemlékezünk róla, és kérjük a közbenjárását.

Az országos cursillóba is aktívan bekapcsolódunk. Minden évben más egyházmegyében rendezik meg az országos ultreyát. Megtiszteltetést, összehangolt egy éves előkészületet és munkát jelentett számunkra az országos ultreya megszervezése. A Magyarországi Cursillo Mozgalom VI. országos találkozóját több mint hatszáz résztvevővel 2017. november 4-én Debrecenben, a Szent Anna-székesegyházban tartottuk. A találkozón részt vett többek között Székely János szombathelyi megyéspüspök, a mozgalom országos lelkivezetője is.

Egyházmegyénkben évente tartunk női és férfi cursillót. Az egyházmegyei honlapon érdemes figyelni a meghirdetett időpontokat. A résztvevők a három nap alatt rácsodálkozhatnak Krisztusra. A benti találkozás a többiekkel nem más, mint egy személyes vallásos élmény, ezt csak az érti, aki átélte. (…)

Az interjú teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Geréné Sárga Monika sajtómunkatárs

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »