Berobbanhat az újlakás-piac

Hacsak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter minapi kijelentését nem veszik az érintettek nemleges válasznak áfaügyben – márpedig nem veszik –, a lakásépítő cégek kimondva-kimondatlanul továbbra is úgy vélik, jó esély van az 5 százalékos áfa fenntartására 2020-tól is. Noha a miniszter egyértelműen azt mondta, nincs a kormány napirendjén az új lakások áfakulcsának kérdése, ezt a piac láthatóan úgy értékelte, hogy csak egyelőre nem hangzott el a várva várt bejelentés.

A biztosnak tudott határidő szorít, két év múlva ilyenkor már szó szerint az utolsó simításokat kell végezni azokon a ma még csak tervezett lakásokon, amelyeket 5 százalékos áfával 2019. december 31-ig készre kell építeni. Ilyen lakásból pedig elvileg több ezer lesz, a fejlesztők sorra jelentik be a nagyszabású projektjeiket, amelyekben a lakások zömét nyilván a kedvezményes áfakulccsal tervezik értékesíteni. Fejlesztői optimizmusra vall a Kopaszi-gát melletti negyed, vagy Óbudán az egykori Buszesz-terület hasznosítása, de a legfrissebb bejelentés szerint a Westend-közeli Nyugati Városközpont megépítésének a terve is.

Az ingatlanfejlesztők lankadatlanul szorgalmazzák az áfa meghosszabbítását. Részletes számításokkal készülnek alátámasztani, hogy a kedvezményes kulcs eltörlése mekkora adóbevétel-kieséssel járna, tehát fenn kell tartani, különben azonnal több mint 20 százalékkal ugranak meg az egyébként is folyamatosan emelkedő újlakás-árak. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke, Takács Ernő is azt prognosztizálja, hogy a kedvezményes áfa megszűnése akár meg is fordíthatja az eddigi kedvező lakásépítési trendet, ezért a szakma, a piac szereplői egyöntetűen az 5 százalékos áfa fennmaradását szorgalmazzák. Az előjelek az Építési Piaci Prognózis készítője, Varga Dénes közgazdász szerint is azt mutatják, hogy 2020-ban befagy, és 27 százalékos áfával később sem talál magára az újlakás-piac. Időarányosan már legalább 200-300 új lakásnak kellene szerepelnie a kínálatban, ám az aktuális hirdetésekben még nem látni 2020-as átadású lakóingatlanokat.

Már most látszik, hogy a társasházfejlesztők tartanak a határidőtől, és mivel bizonytalan, hogy meghosszabbítja-e a kormány a kedvezményt, egyelőre nagyon kevés olyan beruházás van, amely 2020 utáni átadással számol

– mondta a Világgazdaságnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az újlakás-hirdetésekben mutatkozó trendfordulót érzékelve. A szakértő szerint lehet egy logikus magyarázata annak, hogy a kormány még nem foglalkozik az áfakérdéssel. Az esetleges áfaemelkedés miatti bizonytalanság ugyanis élénkítheti a keresletet a most piacra kerülő új lakások iránt, és a beruházóknak is elemi érdekük, hogy 2019 végéig elkészüljenek az épülő lakások. Később pedig még így is bejelenthetik a kedvezményes áfa meghosszabbítását.

Hírdetés

Fotós: Kallus György

A Lakópark.ingatlan.com elemzése szerint egy nettó 35 millió forintos új lakás áfája jelenleg 1,75 millió forint, így a bruttó vételár 36,75 millió forintra jön ki. Nem számolva a 2019 végéig bekövetkező drágulást, a nettó 35 milliós lakás 27 százalékos áfával 44,45 millió forintba kerülne. Nem véletlen, hogy egyre több vevő akar biztosra menni, és a mostani kínálatból válogatni.

Az új építésű lakások piacán az igazán nagy robbanás csak most várható, az adókedvezmény miatt a beruházók és a vásárlók tömegei fogják kihasználni az elkövetkező időszak lehetőségeit – véli Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont új építésű ingatlanokkal foglalkozó projektmenedzsere. Az építkezési láz máris magasra szökött, a szakember szerint éppen ezért, ha a kedvezményes áfakulcs nem is marad 2019 után, az építkezéseket támogató egyéb új intézkedéseket később bevezethetnek.

Kiárazódás
A drágulás az olcsóbb kerületek felé tolja a keresletet a használt lakásoknál. A tömegpiac a 15–25 milliós sávban van, bár a vevők zöme a XIII., XI. és a XIV. kerületben szeretne lakni, de a XIX., X. és IV. kerületi hirdetésekre van a legtöbb érdeklődés. Ezek az elérhető árazású városrészek. (Ingatlan.com)

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »