Berlinben leszbikus „pár” alakította Máriát és Józsefet egy evangélikus templomban előadott „betlehemes játékon”

Különös sorsa van a Berlin-Friedrichshain negyedben álló evangélikus Galilea-templomnak. A neogótikus templomot a második világháborúban lebombázták, majd a világégés után a kommunista NDK idejében újjáépítették. Az idei karácsony napjaiban az evangélikus egyház védnökségével és finanszírozásával Isten házát úgynevezett „queer-feminista betlehemes játékkal” változtatták az istentelenség házává. A „betlehemes játék” főszerepében egy leszbikus pár, Mária és „József” állt, akik közül az egyik teherbe esik – olvasható a zuerst.de és a domradio.de portálon.

A második világháború után Berlin-Friedrichshain (Frigyes liget) nevű negyede a német főváros keleti zónájába került, tehát az NDK területe lett. Friedrichshain negyedben 1910-ben, neogótikus stílusban épült a protestáns, pontosabban evangélikus Galiläakirche, azaz Galilea-templom. A második világháborúban ellenséges légitámadás során az épület súlyosan megrongálódott, de a háború utáni évtizedekben újjáépítették. A németség valláselhagyásának következtében évtizedek óta a Galilea-templomban sem tartanak istentiszteleteket. Az idei karácsonyi ünnepkör napjaiban viszont egészen új felfogásban, mondhatni istenkáromló, vallásgyalázó módon adták elő a valamikor német földön szép hagyományként művelt betlehemes játékot.

A Berlin-Stadtmitte Evangélikus Egyházkerület már a szenteste előtti napokban meghívta a „híveket” a Galilea-templomban bemutatásra kerülő „queer-feminista betlemes játékra”, a „természetesen” angol nevű Heart Chor berlini feminista kórus és tánckar közreműködésével. A fura „betlehemes játékot” finanszírozó egyházkerület főfelügyelője, Silke-Radosh-Hinder a domradio.de hírportálnak a többi között elmondta:

Folyamatosan új, kortárs formákat fejlesztünk ki, hogy hitünk tartalmát egyértelművé tegyük. Ez a furcsa betlehemes játék pontosan illeszkedik korunkba és a mi városunk világába.

Az evangélikus egyház védnöksége alatt és finanszírozásával a Galilea-templomban időközben többször is színre vitt „queer-feminista betlehemes játék” valóban nagyon „furcsára” sikeredett (az angol queer szó jelentése: furcsa). A szép számú közönség ugyanis tanúja lehetett annak, hogy egy leszbikus vidéki házaspár, Mária és „József” szállást keres a nagyvárosban (nem Betlehemben, hanem Berlinben…)

Hírdetés

A színpadon zajló épületes történet szerint a meg nem értő emberek által túlságosan „nőiesnek” tartott házaspár egyik tagja egészen váratlanul áldott állapotba kerül (nocsak, nocsak). A kirekesztő, nem megértő társadalom elutasításától tartva a leszbikus házaspár a vidéki kis településről (nyilván Názáretről van szó… – H. J.) elindul a nagyvárosba a nekik megfelelő közösséget és új otthont találni. Csakhogy gyorsan meg kell tapasztalniuk, hogy a nagyvárosban is sok ajtón hiába kopogtatnak. Végül mégis rálelnek egy igen szegényes szállásra, ahol a sötét téli éjszakában megszületik a gyermek.

A rendkívül lélekemelő „betlehemes játék” után „drag show”-val fűszerezett buli is volt, amit közös étkezés követett. Ha a kedves olvasók bűnös módon nem tudnák, hogy mi is az a „drag show” (őszintén megvallva, eddig mi sem tudtuk), azoknak kimásoljuk a Wiki-ből a magyarázatot: a drag show olyan szórakoztató műsor, amelyben férfiak nőknek, míg a nők férfiaknak adják ki magukat, dalokat énekelnek, pantomim- és táncjeleneteket adnak elő.

Mintegy desszertként végül a német édesanya és egyiptomi muszlim bevándorló édesapa gyermekeként már Németországban született Jasmin El-Manhy evangélikus lelkésznő a „betlehemes játék” és a „drag show” előadás után megáldotta a nagyérdemű közönséget és az előadó művészeket.

H. J. – Kuruc.info

Korábban írtuk: Amikor a Sátán állít betlehemet: "két anyja van" Jézusnak egy olaszországi templomban


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »