Berlin és Párizs bekeményített

Karácsonyig meg kell születnie a Brexit utáni átmeneti időszakról szóló megállapodásnak, különben a bankok a jövő év első negyedében kénytelenek lesznek uniós működési engedélyekért folyamodni, és megkezdődik az alkalmazottak és tevékenységek rendezetlen átáramlása Londonból az Európai Unióba – figyelmeztetett a múlt héten Sam Woods, a Bank of England helyettes kormányzója.

Ám erre nagyon kevés esély maradt: ma kezdődik Brüsszelben a kilépési tárgyalások e szakaszának utolsó fordulója, és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint „csodára lenne szükség”, hogy a több hónapos egy helyben topogás után kellő eredményt érjenek el.

Jean-Claude Juncker szerint csodára lenne szükség, hogy kellő eredményt érjenek el
Forrás: AFP

Sajtójelentések szerint Brüsszelben már minden reményt feladtak egy esetleges áttörést illetően. Arra számítanak, hogy Nagy-Britannia újabb engedményeket tesz majd az uniós állampolgárok majdani jogait illetően, például a családegyesítés területén, illetve az uniós bíróság hatáskörében.

Hírdetés

A „lelépési díj”, vagyis a London által fizetendő összeg, valamint az északír–ír határ kérdésében azonban nem várnak elégséges előrelépést. „Meglehetősen nyugodt forduló lesz” – jósolta egy brit illetékes.

Az uniós állam- és kormányfők a hónap végén döntenek arról, hogy megkezdődhet-e a tárgyalások következő szakasza a jövőbeni kapcsolatokról, de az eredmény gyakorlatilag borítékolható. A Financial Times értesülése szerint a Németország és Franciaország vezette államcsoport még abba sem egyezik bele, hogy tárgyalni kezdjenek a Theresa May kormányfő által felvetett átmeneti időszakról, amíg nem egyeznek meg a lelépési díjról. Ez pénteken derült ki, amikor Michel Barnier, az EB főtárgyalója tájékoztatta a tárgyalásokról a 27-ek uniós nagyköveteit.

A héten a legnagyobb német iparvállalati szakmai képviselet, a BDI már figyelmeztette nagy-britanniai érdekeltségekkel rendelkező tagjait, hogy fel kell készülniük a legrosszabbra, egy „nagyon kemény Brexitre”, amelynek eredményeként Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodás nélkül hagyja el az uniót. Ez esetben azonnal magas vámok kerülnek az autókra és egyéb árukra, és vámvizsgálatokra, valamint a szállítmányok torlódására számíthatnak Dovernél. Barnier csapata már meg is kezdte az egyeztetéseket a nemzeti vámhatóságokkal, hogy megbizonyosodjon róla: minden eshetőségre felkészültek.

A csúcson legföljebb annyi várható, hogy a brit kormányfőnek felajánlják: az EU maradék 27 tagja egymás között, London nélkül elkezdi megvitatni a két fél közötti majdani kereskedelmi kapcsolatokat, Brüsszel pedig közben készül az esetleges kormányváltásra is.

Brexit: a britek szerint Brüsszel térfelén a labda

A The Daily Telegraph értesülése szerint legalábbis jelentősen megnőtt az ellenzéki Munkáspárt képviselőivel folytatott háttérmegbeszélések száma. Az EU biztosítani akarja, hogy Jeremy Corbyn pártelnök tiszteletben tartja majd a konzervatív kormány által vállalt kötelezettségeket, ha Theresa May kénytelen a Brexit-tárgyalások vége előtt távozni posztjáról, és újabb választást írnak ki. A legfrissebb felmérések szerint ugyanis ezen a Munkáspárt nyerne. A BMG Research hét végén nyilvánosságra hozott felmérési eredménye szerint a Munkáspártot a megkérdezettek 42, a konzervatívokat 37 százaléka támogatja, és 32 százalék szerint Corbyn alkalmasabb kormányfőnek, mint Theresa May (30 százalék).


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »