Berlin csökkenti az uniós munkavállalók juttatásait

Berlin hamarosan csökkentheti az uniós munkavállalók jogosultságát a szociális juttatásokra – adta hírül az MTI a Berliner Morgenpost.

Berlin hamarosan csökkentheti az uniós munkavállalók jogosultságát a szociális juttatásokra – adta hírül az MTI a Berliner Morgenpost tegnapi cikkére hivatkozva. A német lap úgy tudja, hogy a kormány már jövő héten elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot. A tervezet értelmében amennyiben nem dolgoznak Németországban vagy nem szereztek korábbi németországi munkaviszony révén jogosultságot a társadalombiztosítás ellátásaira, a nem német uniós állampolgárokat kizárhatják a szociális és munkanélküli támogatásokból. A szociális támogatást attól teszik függővé, hogy az uniós munkavállaló öt éven keresztül állami segítség nélkül gondoskodott-e magáról Németországban.

Hírdetés

A szigorítás közvetetten a gazdasági bevándorlásra, közvetlenül pedig a szövetségi szociális bíróság tavaly év végi döntéseire ad választ. Az akkori ítéletek szerint az uniós munkavállalók mindössze hat hónapi németországi tartózkodás után szereznek jogosultságot a szociális juttatásokra. Mivel a német szociális segély jóval magasabb, mint az ipari munkások fizetése a legszegényebb EU-tagállamokban, a rendszer erősen ösztönzi a gazdasági migránsokat. Andrea Nahles munkaügyi és szociális miniszter egy korábbi interjúban leszögezte: elfogadhatatlan, hogy bárki csak azért változtat lakóhelyet az EU-ban, hogy szociális támogatást szerezzen egy másik országban, holott a hazájában is működik ellátórendszer.

Nőtt a kancellár népszerűsége

Újra növekedésnek indult Angela Merkel népszerűsége, miután a múlt hónapban ötéves mélypontra zuhant. Az ARD köztelevízió legfrissebb adatai szerint a szeptemberi 45 százalékkal szemben már a megkérdezettek 54 százaléka elégedett a kancellár munkájával. Merkel így is csak a harmadik helyet szerezte meg Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter mögött. A felmérés a menekültválságra is kitért, a megkérdezettek 56 százaléka tart attól, hogy a menedékkérők révén túlságosan megerősödik az iszlám befolyása Németországban. Az iszlamista terrortámadások veszélyét 68 százalék tartja nagynak vagy nagyon nagynak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »