Berényi: Nagyszombat megyén keresztül lehet csak Pozsonyba eljutni

A Joj televízió frissen indított új csatornája, a Joj24 sugározta hétfőn az esti órákban a Nagyszombat megyei elnökjelöltek vitáját.

A tévés csatorna vette azt a fáradságot is, hogy közvélemény-kutatást rendelt, s annak eredménye alapján hívta meg stúdiójába az első hat helyen álló jelöltet.

Köztük volt Berényi József (Szövetség párt, MKP-platform elnök) is, aki jelenleg is a megye vezetésében dolgozik, annak alelnökeként, s a közvélemény-kutatásban 15%-kal dobogós helyen áll.

A fontosabb jelöltek között szerepelt még Jozef Viskupič (OĽaNO tag, többpárti támogatottsággal), jelenlegi megyeelnök (42,5%) és Zdenko Čambal (Smer, SNS), akinek 19,6%-ot mértek. A televíziós vita forgatókönyve az egyes társadalmi – gazdasági témák alapján épült fel, amelyek közül a megye lakosságának körében végzett felmérés szerint a legfontosabbnak az úthálózat, az infrastruktúra, az egészség- és oktatásügy, valamint a közlekedési helyzet bizonyult. Az egyes jelöltek ezen témák keretén belül fogalmazták meg elképzeléseiket, amennyiben az október 29-ei választásokon őket választják meg a polgárok.

Aki parázs vitát várt a műsortól, az nyilván csalódott, hiszen néhány kivételtől eltekintve főleg monológokat hallhattunk, ez alól az egyik kivétel Berényi József megszólalásai voltak, aki tapasztalt politikusként nyilván tudta, hogy a konkrét példák említése mindig jobban megfogja a hallgatóságot.

Hírdetés

A jelöltek nagy többségben a felmerülő problémákat egy általános magyarázat többféle változatával illeték, mégpedig az állam rossz, mondhatni önkormányzat-ellenes hozzáállásával. Ezt néhányuk, főképpen a vitában részt vevő Kotleba-párti jelölt, Martin Beluský még azzal is megspékelte, hogy a választók inkább inkompetensek az ilyen kérdésekben, mivel nincsenek tisztában a megye jogköreivel.

Berényi József is alkalmazta a személyes kritikát egy alkalommal, amikor ötletes módon nem a jelen lévő konkurenseit, hanem az uniós alapokért felelős Veronika Remišová miniszterelnök-helyettest vette célba, s kért tőle magyarázatot, illetve mondott tiltakozást az ellen, hogy a Dunaszerdahelyi járást kihagyta egy fontos fejlesztési tervből. Távolban levőket viszont pozitív szóval is illetett, nem feledve a megye egészségügyi dolgozóinak azt a hozzáállását, amely nélkül a covid-járvány jelentette feladatokat a megye nem tudta volna elvégezni.

Az infrastruktúrát és a ránk leselkedő energiaválságot illető kérdésekben hangsúlyozta, hogy a megyek már jó ideje olyan infrastrukturális beruházásokba eszközöl befektetéseket, amelyek egyik elsődleges ismérve az energiatakarékosság.

Meglepő volt a szlovák jelöltek reakciója a megyét illető migráns problémára. Úgy tűnt, hogy a többiek egy új problémaként tekintenek erre, mintha a 2015-ben megjelent problémával csak most szembesülnének. Úgy tűnt, hogy Berényi szavait nem is nagyon értik. A Szövetség párt politikusa arról beszélt, hogy korábban Magyarországot azért bírálták, mert kerítést épít a határainál, mára pedig az lett a probléma a többi ország szemében, hogy ez a kerítés túl kicsi.

Saját kezdeményezésből Berényi egyszer említette a dunaszerdahelyi magyar tannyelvű egészségügyi iskolát, Hakszer pedig a vita végén magyarul is elköszönt.

A televíziós vitáról elmondható, hogy elsősorban teret biztosított a jelölteknek, hogy megismertessék magukat a választókkal, klasszikus csörték egy-két kivételtől eltekintve nem alakultak ki. Berényi József végig magabiztos volt, nem zavartatta magát, hogy a szeptemberi felmérés a harmadik helyre sorolta. Felemlítette, hogy egy korábbi megyei választás során még hátrébbre sorolták, aztán a második befutó lett. Egy erős hajrát most is elvárhatunk Berényitől, várhatóan, ha lesz még lehetősége a hétfőihez hasonló bemutatkozásra, akkor akár a szlovák választók egy részét is megnyerheti.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »