"Bérelj egy zsidót!" – Újra megnyílt a lehetőség a németek előtt

"Bérelj egy zsidót!" – Újra megnyílt a lehetőség a németek előtt

“Bérelj egy zsidót!” – ez a bizarr mondat nem valamiféle Kuruc-poén (mégis mire tudnánk használni őket?), hanem egy németországi akciót takar, amelynek keretében az ottani zsidó közösség próbál pozitívabb képet kialakítani magáról.

A Deutsche Welle oldalán olvasható a hír, a program elindítói pedig azzal indokolják ötletüket, hogy a németek többsége azt vallja, még nem találkozott zsidóval. (Aki mégis, azt meg kikiáltják tömeggyilkosnak.) Az ország gyorsan növekvő, most százezres – amúgy pedig, ne feledjük, kiirtott – zsidósága ezért akciót indított, “Sosem fogod elfelejteni az elsőt!” jelmondattal.

Hírdetés

A programban 50 résztvevő beszélgetéseket tart, hogy “segítsenek eloszlatni az előítéleteket”, és lehetőség nyíljon megismerni őket a “nem zsidó társadalomnak” is.

Az egyik szervező úgy fogalmaz: “meg akarjuk adni az esélyt a társadalomnak, hogy találkozzanak velünk, hogy lássák, hogy normális emberek vagyunk. Mascha Schmerling hozzáteszi: nem akarjuk, hogy pusztán a történelmi ismereteken keresztül, a holokauszt-lencsén át lássanak minket. Egy nyílt és sokszínű judaizmust szeretnénk bemutatni”.

(DW – HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »