Berágtak Scholzra a britek, amiért kikotyogta, hogy oroszok ellen harcolnak a katonáik Ukrajnában

Berágtak Scholzra a britek, amiért kikotyogta, hogy oroszok ellen harcolnak a katonáik Ukrajnában

Németország vádak kereszttüzébe került azután, hogy Olaf Scholz kancellár felfedte: brit katonák segítik az ukrán erőket a hosszú hatótávolságú Storm Shadow robotrepülőgépek indításában – írja a The Telegraph nyomán a Portfólió.

Olaf Scholz német kancellár hétfői nyilatkozatában azzal indokolta a német Taurus robotrepülőgépek visszatartását, hogy ez a helyszínen történő katonai segítségnyújtást igényelne. A német kancellár a helyzetet a francia/brit gyártású Storm Shadow szállításához és ukrajnai bevetéséhez hasonlította, ezzel együtt pedig kikotyogta azt is, hogy brit katonák a helyszínen segítenek az ukrán erőknek.

Olaf Scholz szerint ez Németországot háborús résztvevővé tenné, ezért hangsúlyozta, hogy a német katonák nem követhetik az Egyesült Királyság és Franciaország példáját.

– Ez a hírszerzési információkkal való nyilvánvaló visszaélés, amelynek célja, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy Németország vonakodik felfegyverezni Ukrajnát saját nagy hatótávolságú rakétarendszerével – bírálta a kancellár szavait Tobias Ellwood, a brit alsóház védelmi bizottságának korábbi elnöke.

Hírdetés

Az eddig is ismert volt, hogy az Egyesült Királyság hírszerzési információkat biztosít orosz célpontokról, de az eddig nem volt hivatalos, hogy katonailag is jelen van ukrán területen.

Kedden a brit kormány próbálta tagadni Sholz kijelentéseit, azt állítva, csak "kis számú" katonát állomásoztat Ukrajnán belül, akik egy része orvosi kiképzésben vesz részt.

– Scholz úr találgatásai a brit csapatok Ukrajnában játszott szerepéről fokozták az országban állomásozó diplomaták és más személyzet biztonsága miatti aggodalmat – mondták védelmi források a The Telegraphnak.

Justin Crump, a Sibylline hírszerzési tanácsadó cég vezérigazgatója szerint Scholz állítása ajándék lesz az orosz propagandistáknak, akik fel fogják használni azt a NATO-ellenes kampányaik során.

Korábban írtuk: Nem Kreml-propaganda, a New York Times írta meg: a CIA 12 kémbázist épített ki Ukrajnában – ezért tudtak szembeszállni az oroszokkal


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »