Benedek László Emléknap Rimaszombatban képekben

Benedek László Emléknap Rimaszombatban képekben

2022. október 6-án, Benedek László fotóművész meg nem élt 70. születésnapján A kultúráért Gömörben és Gömörön túl polgári társulás emléknapot szervezett Rimaszombatban a Csillagházban.

A rendezvényt Kovács Magdaléna nyitotta meg és vezette. Elsőként Zsapka Attila és Vadkerti Imre előadóművészek léptek fel. Majd megemlékező gondolatait B. Kovács István gömörológus, Tóthné Madarász Csilla, a Tompa Mihály Alapiskola igazgatóhelyettese, a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának elnöke osztotta meg. A bátkai alapiskola tanulói bemutatták a 2021-ben készült Benedek Lászlóról szóló projektjüket.
Levetítették a Gömöri Fotóklub és a partiumi érmihályfalai Érmellék-2009 Fotóklub fényképes videóösszeállítását. Közben Demeter Pál, az egri székhelyű Heves Megyei Fotóklub elnöke osztotta meg gondolatait.
Majd Cziprusz Zoltán megyei és városi képviselő, a Tompa Mihály Központ igazgatója, Nick Ferenc, A Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke és Stieber József barlangkutató, múzeumalapító, az Alsó-hegyi Barlangkutatás-történeti Társaság elnöke emlékezett vissza. Az első blokk végén levetítették Benedek László fotóművészről szóló portréfilmet Fény az árnyban címmel, amely a Magyarság Háza megbízásából 2020-ban Balázs Emese és Vörös Előd készítették.

Délután a megemlékezéseket a tanácsteremben családias hangulatú, kötetlenebb formájú összejövetellel folytatták, a beszélgetést Juhász Dósa János újságíró vezette.

Hírdetés

A kiállításra Kövesdi Károly író, publicista írt megnyitó gondolatokat, melyet távollétében Sebők Valéria olvasott fel. Közreműködtek Vadkerti Imre és Zsapka Attila előadóművészek.

Benedek László sírjánál Tóth Zoltán fiatal költő osztotta meg gondolatait és mondta el Hitvallás című versét. Közreműködött Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Kultúra Lovagja. Végül elhelyezték a megemlékezés virágait.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »