Bemutatták László Zsuzsa első kötetét

Bemutatták László Zsuzsa első kötetét

Személyes emlékek és fikció keveredik László Zsuzsa színésznő, lapunk külső munkatársa Igazolvány című, verseket és rövid prózai szövegeket tartalmazó első kötetében, melyek közül egyeseket húszéves korában írt, másokat sokkal később, de még azelőtt, hogy újságírásra adta volna a fejét. Valójában csak egy olyan írás van a könyvben, mely a Háromszékben is megjelent – tudtuk meg az Árkosi Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi Olt utcai székhelyén tartott péntek esti könyvbemutatón.

A megszokottól eltérően körben ült a közönség a könyvbemutatón, ami meghittebbé tette az eseményt, többen bekapcsolódtak a beszélgetésbe. Mint megtudhattuk, László Zsuzsa 2018-ban kereste meg a kéziratgyűjteménnyel Váry O. Péter újságírót, a Háromszék munkatársát, aki pozitívan értékelte az írásokat, és valójában neki köszönheti a színésznő azt is, hogy a Háromszék külső munkatársa lett.

Hírdetés

Váry O. Péter bevallása szerint meglepetten fedezte fel Zsuzsában a „vetélytársat”, akinek írásai, a hibák ellenére, ígéretes tehetségről tanúskodtak, több gondolata is megérintette, volt, amire rá is kérdezett a könyvbemutatón. Jobban oda kellett volna figyelni, és most milyen jó történeteket lehetne írni – írta és vallja László Zsuzsa a nagyszülők által elmesélt háborús emlékekkel kapcsolatosan. „Azért vagy most már könyves író, hogy a képzeleted is hozzátársítsd az emlékezethez” – tanácsolta neki nyilvánosan is Váry O. Péter.

Eddigi kiadványaik bizonyítják, hogy elértek már bizonyos szintet a könyvkiadásban, kellőképpen rugalmasak is, egyik fő céljuk pedig az, hogy elsősorban a helyi íróknak biztosítsanak megjelenési lehetőséget – vallotta Kopacz Attila, a könyvet megjelentető Tinta Könyvkiadó vezetője. Többszöri pályázás után végül magánúton jelent meg a kötet, annál is inkább, hogy Kopacz Attila kutyája megharapta László Zsuzsát, és törleszteni kellett a tartozást… A kötethez találó grafikák kiválasztása volt a következő nehézség, több művész alkotásait is próbálta társítani a szövegekhez a kiadó, mígnem Marinella Dumitrescu műveiben ráakadt a megfelelő illusztrációkra.

A könyvbemutatón jelen lévő László Károly színművész Fordított világ című egykori előadásához fűződő emlékeiről és az átkos rendszer visszásságairól is mesélt még Kopacz Attila, majd a szerző vallott a kötetben megjelent írásokról és egykori magyartanárnőjéről, akinek köszönheti, hogy már középiskolás korától fontos kifejezőeszközévé vált az írás. A szerző és húga, a szintén színésznő László Kata is felolvasott a kötetből, majd a jelenlévők közül többen is hozzászóltak az elhangzottakhoz és kérdéseket tettek fel szerzőnek, kiadónak. Nevezetesen, hogy milyen hatással van a színház László Zsuzsa írásaira, jut-e ideje, energiája az újságírói munkája mellett is szépírásra. A szerző édesapja, László Károly színművész is mesélt a lányáról és hosszú évtizedek óta alakuló saját színházi könyvéről is, majd dedikációval ért véget az esemény.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »