Bemutatták a 100 nap múlva kezdődő budapesti atlétikai vb kabalafiguráját

Bemutatták a 100 nap múlva kezdődő budapesti atlétikai vb kabalafiguráját

Száz nap múlva rendezik a budapesti atlétikai világbajnokságot, mely Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz. Ebből az alkalomból a World Athletics és a magyar szervezőbizottság közös sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Atlétikai Központban.

„A World Athletics (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) által szervezett szabadtéri atlétikai világbajnokság a világ harmadik legnagyobb sporteseménye, Közép-Európában pedig még senkinek sem volt lehetősége arra, hogy bizonyítsa, képes egy ilyen esemény megrendezésére” – fogalmazott Németh Balázs, a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója a szövetség és a szervezőbizottság közös sajtótájékoztatóján.

Célegyenesre fordulva

Nyári Dia, a világbajnokság nagykövete, s egyben a sajtóesemény koordinátora először Schmidt Ádámnak adott szót, aki beszédének elején Usain Boltot, a többszörös olimpiai és világbajnok atlétát idézte, miszerint ne a verseny elejére koncentráljunk, hanem a végére. 

Azt gondolom, hogy a korszakos atléta mondataival mi is azonosulni tudunk, hiszen célegyenesbe fordult a világbajnokság rendezése. Száz nap múlva ránk figyel majd a világ: nagyjából egymilliárd néző a televíziókon keresztül és minden reményünk szerint több százezer szurkoló itt a helyszínen fogja majd biztatni az atlétákat”

– mondta az atlétikai világbajnokság kormánybiztosa, hozzátéve, hogy az esemény a sportállamtitkárság számára nemcsak sportszakmai, hanem egyéb más szempontokból is fontos.

„Szeretnénk minél több honfitársunkat a sportolásra és a sportos életmódra biztatni, amelynek érdekében két egyedülálló programot is kidolgoztunk: az egyik a Hétköznapi hősök, a másik pedig a Sulihősök. Ezzel egyidejűleg a kedvezményes jegyvásárlással arra is ösztönözzük az embereket, hogy minél többen kilátogassanak majd a Nemzeti Atlétikai Stadionba” – fogalmazott Schmidt Ádám.

 

Rozsdából arany

Hírdetés

„100 nap múlva több mint 200 ország versenyzői és csapatai, több mint 2000 atléta, és több mint 200 ezer néző lesz itt a stadionban, melynek acélszerkezetéből három Lánchidat lehetne felépíteni. Ha pedig összes kábelt felhasználnánk, akkor Budapestet és Londont – az utolsó európai atlétikai világbajnokság helyszínét – oda-vissza össze tudnánk kötni” – mondta Fürjes Balázs, aki a rendezés körülményeiről és az idáig tartó útról beszélt.

A magyar atlétika azonban végül otthonra lelt, hiszen felépült a Nemzeti Atlétikai Központ, amely jóval több lesz, mint egy stadion: körülötte egy sportolási lehetőségekre és kikapcsolódásra is alkalmas szabadidőközpont jön majd létre, amelyet a világverseny után bárki használhat majd.

Azt is megígértük, hogy a rozsdából arany születik. Ma már nem emlékszünk rá, hogy mielőtt megkezdtük az építkezést, ez a hely Budapest egyik rozsdaövezete, egy szeméttel, hulladékkal, szennyezéssel teli lepukkant hely volt a Duna partján. Ehhez képest az évek során sikerült újjávarázsolni, s a szabadidőközponttal valóban egész város nyer majd”

– fogalmazott Fürjes Balázs, hozzátéve, hogy az eseményt tovább erősíti a tény, hogy Budapest az elmúlt hét évben a világ egyik vezető, globális sportfővárosa lett.

3 milliárd nézőre számítanak

A világbajnokságot szervező Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója, Németh Balázs ezek után arról beszélt, hogy a rendelkezésükre álló legfrissebb adatok szerint 3 milliárd embert érhetnek el azok a tévécsatornák, amelyek közvetítik majd a sporteseményt.

Minden tervet kidolgoztunk milliméterről milliméterre, mindent megterveztünk másodpercről másodpercre, tudjuk mit s milyen világbajnokságot szeretnék. Nagy a nyomás a szervezőcsapaton, hiszen egy rendkívül összetett feladat áll előttünk, s már most egy több mint 300 főből álló csapat dolgozik rajta. Augusztusban pedig több mint 10 ezer ember a munkáját kell majd összehangolni, ami nem lesz egyszerű, de azt gondolom, sikerrel járunk majd”

– fogalmazott Németh Balázs, beszéde végén pedig megjegyezte, hogy az atlétikai világbajnokság nemzeti ügy, hiszen Magyarország az egész világ szeme láttára bizonyíthatja majd, hogy képes ilyen nagy esemény megrendezésére.

„Legalább 45-55 olyan magyar atléta van, akik bízhatnak a részvételben, s akiknek a felkészülésük ugyancsak célegyenesben van” – mondta Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, akinek 1998-ban volt szerencséje hazai közönség előtt versenyezni, a szabadtéri Európa-bajnokságon. „Nem lesz és nincs is felemelőbb érzés annál, mint amikor a hazai közönség elé bevezetik versenyzőket, s minden szem rájuk szegeződik. Bízunk benne, hogy mindez nem fog bénítólag hatni rájuk, s inkább motiválja majd őket, aminek hatására kiemelkedő eredményeket láthatunk majd.”

Utolsóként Farkas Petra, U23-as Európa-bajnok távolugró szólalt fel, aki felidézte első aranyérmének megnyerését. „Tallinban tapasztaltam meg, hogy mekkora szerepe is van a magyar csapatnak és a magyar közönség erejének. Éppen ezért erre számítunk itt is, és szeretnénk kérni mindenkit, hogy aki csak tud, jöjjön ki és szurkoljon nekünk, mert belőlük is tudunk erőt meríteni. Szeretnénk minél több embernek megmutatni, hogy milyen erős is a magyar atlétika.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »