Bemutatkozott az unió egyenlőségi biztosa

Bemutatkozott az unió egyenlőségi biztosa

Az egyenlőségért felelős biztosasszony tehát olyan miniszterekkel ült egy kormányban, akik megalapozott gyanú szerint megrendelést adtak Málta legfontosabb oknyomozó újságírójának meggyilkolására.

Az Európai Bizottságnak 2019 óta Helena Dalli máltai politikusnő személyében van „egyenlőségért” felelős tagja is.

Helena Dalli tevékenységéről mindeddig nem sokat hallhattunk, a múlt héten azonban a nyilvánosság előtt is elbüszkélkedett munkája első gyümölcsével: az egyenlőségért felelős biztos megtagadta hat lengyel település testvérváros-programbeli finanszírozását, mert azok elutasítják az LMBTI-ideológiát és támogatják a hagyományos családmodellt:

Helena Dalli politikai karrierje természetesen nem az Európai Bizottságban kezdődött. Dalli a máltai Munkáspárt oszlopos tagja, 2013-tól 2019 nyaráig miniszteri tisztséget töltött be Joseph Muscat szocialista kormányában. Abban a kormányban, amelyik nem csak nyakig benne volt a „panamázásban”, de amelynek tagjaihoz vér is tapad.

Caruana Galizia újságírónő 2016 februárjában írt arról, hogy a munkáspárti kormány több tagjának – a turisztikai miniszternek, Konrad Mizzinek, és Muscat miniszerelnök kabinetfőnökének, Keith Schembrinek – érdekeltségei vannak Panamán és Új-Zélandon.

Caruana Galizia – afp/Matthew Mirabelli

Egy évvel később, 2017-ben pedig a Panama-papírokra hivatkozva azt állította az újságírónő, hogy Muscat miniszterelnök felesége egy panamai offshore cég tulajdonosa, amely jelentős pénzösszegeket mozgat különböző azerbajdzsáni bankszámlákon.

Pár hónappal később Caruana Galiziát felrobbantották az autójában. Az újságírónő rendőrségi védelmét a 2013-ban hatalomra kerülő munkáspárti kormány jelentősen csökkentette. Muscat miniszterelnök ellenezte a gyilkosság, illetve annak megelőzhetőségének nyilvános vizsgálatát, végül azonban az Európai Tanács nyomására beadta a derekát.

A gyilkossággal kapcsolatban tavaly novemberben a rendőrség letartóztatta Yorgen Fenech máltai üzletembert, aki jachtján épp elhagyni készült a szigetországot. Fenech vallomásában elmondta, hogy a gyilkosság megrendelője Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke volt.

Hírdetés

Joseph Muscat – aljazeera.com

A kabinetfőnök pár nappal később lemondott, hasonlóan a Fenechhel szintén kapcsolatban álló Konrad Mizzi turisztikai, valamint a Christian Cardona gazdasági miniszterhez.

Konrad Mizzi – manueldelia.com

Az egyenlőségért felelős biztosasszony tehát olyan miniszterekkel ült egy kormányban, akik megalapozott gyanú szerint megrendelést adtak Málta legfontosabb oknyomozó újságírójának meggyilkolására.

Amikor Dallit ezekről a rendkívül sötét ügyekről kérdezték európai parlamenti meghallgatásán, annyit válaszolt, hogy „a rendkívüli események rendkívüli intézkedéseket igényelnek” és hogy utólag visszatekintve másként csinálná a dolgokat. Máltán egyébként továbbra is a Munkáspárt van hatalmon, így érthetetlen, hogy Dalli asszony miért épp hat lengyel településen félti a leginkább az emberi jogokat.

Egy (vagy több) hidegvérű politikai gyilkosság talán kicsit súlyosabb csapást jelent a jogállamiságra, mint hogy Poznańban lesz-e dzsender-WC.

De tekintsünk el egy pillanatra a biztosasszony előéletétől és politikai hátterétől. A legutóbbi, júliusi uniós csúcson világos döntés született arról, hogy nem kötik a liberális dogmákhoz (brüsszeli nyelven: jogállamisági kritériumokhoz) az uniós költségvetési kifizetéseket. Erről állapodtak meg az Európai Unió állam- és kormányfői, valamint Ursula von der Leyen bizottsági elnök.

Dalli asszony most mégis ezt teszi.

És sunyi módon a szélsőliberális eszméknek való behódoláshoz köti hat lengyel város támogatását.

És ez az ügy valódi jelentősége: Brüsszel ismét felhatalmazás nélkül, a hatalmával visszaélve erőltetné át a föderatív tervét, amelyet egy hónapja utasítottak el a nemzetállami vezetők.

Lánczi Tamás politológus


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »