Bemutatják Londonban a nebrai korongot

Bemutatják Londonban a nebrai korongot

Bemutatják a londoni British Museumban a több mint 3600 éves nebrai korongot, a világ első égboltábrázolását.

Cserébe a németországi Halle város tartományi múzeuma nagy értékű kiállítási tárgyakat kap kölcsön a brit múzeumtól.

A hallei intézmény ideiglenes kiállításon mutatja be a bronzból készült, két kilogramm tömegű, aranyberakásos koronghoz kapcsolódó kutatási eredményeket és az új leleteket az elmúlt 20 évből.

Hírdetés

Ezt követően mutatja be a British Museum 2021 júniusa és októbere között a tárlatot, kissé más megközelítéssel. A két múzeum hétfőn írta alá az együttműködési megállapodást.

A korong a legkorábbi égboltábrázolás a világon. Két mára már elítélt sírrabló találta 1999-ben a szász-anhalti Nebra városka mellett. A kincset 2002 februárjában a rendőrség egy színlelt vásárláskor foglalta le Svájcban.

A kutatók szerint a lelet az ausztriai Mitterberg község környékéről származik, ahol legkorábban 3750-3700 évvel ezelőtt bányásztak először rezet. A korongot azonban 3600 éve ásták el, tehát száz, de legfeljebb százötven évig lehetett használatban. A 32 centiméter átmérőjű, csaknem teljesen kerek korongon, több helyen aranybevonat található: a régészek feltételezése szerint azok hajót, holdat, napot és csillagokat ábrázolnak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »