Bele kell húzni rendesen a jelöltállításba

Bele kell húzni rendesen a jelöltállításba

A parlament elnökének május 23. és június 12. között kell kihirdetnie az előrehozott választásokat. A kihirdetéssel megkezdődik a választási kampány. Boris Kollár kijelentette, hogy május 23-án, 24-én vagy 25-én tesz eleget törvényből adódó kötelességének.

A politikai pártoknak 90 nappal a választások napja előtt kell leadniuk a képviselőjelöltek listáját, legkésőbb július 2-án. Hogyan érinti ez a magyar érdekeltségű pártokat?

A 150-es listán összesen 45 hidas hely van, ebből az igazán érdekes első harmincban 7 jutott nekik, de a legizgalmasabbak a 2., 5., 8., 12., 15. befutó helyeknek számító hidas pozíciók. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal is, hogy a parlamenti képviselőjelöltek kiválasztása nem egy jópofa casting. Csak olyan politikusok kerüljenek főleg a lista első helyeire, akik már bizonyítottak. Például az önkormányzati választásokon voltak eredményesek, mint sikeres megyei és helyi képviselőjelöltek, polgármesterek, illetve olyan közismert személyiségek, akiket a felvidéki magyarság bizalommal elfogad és tisztel.

Tehát a július 2-ai határidőig vagy egy alapszabálymódosító kongresszust kell tartnai, vagy még a kongresszus előtt egy új Híd-platformnak kell kiépülnie, amely aztán javasolja a saját képviselőjelöltjeit. Ki fogja irányítani ezt a folyamatot, lesz-e rá idő? Úgy kell találnia a platformnak megfelelő embereket, hogy közben a hidas szakadárok is halászni fognak a zavarosban.

Hírdetés

Szólóban eleve bukásra ítéltetnek, még akkor is, ha előbányásszák Bugár Bélát, Érseket vagy Jakabot is. 150 jelöltet keresve se találnak, teljesen esélytelenek a magyar egység újabb szétverése miatt. Egy ennél soványabb lista pedig komolytalan egy magára valamit is adó pártnak. A koalíciós indulás ugyanis mindig rejt magában veszélyt, hiszen 2 vagy 3 pártból álló pártszövetségeknek 7%, 4 vagy több pártból álló pártszövetségeknek 10% a parlamenti küszöb. Melyik komolyabb szlovák párt kockáztatna ilyet a Híd 2023 kedvéért? Egy választási párt létrehozására pedig már nincs sok idő.

De melyik szlovák párt venné azt a bátorságot, hogy az előző parlamenti ciklusban a Fico maffia- kormányzásában érdekelt párttal szövetkezzen, amely ráadásul a következő időszakban a Ficóékat váltó kormány hangos bírálói voltak, jelenleg pedig egy nagy nehezen kialakított magyar egységet szedtek szét! Legfeljebb Dzurinda pártja, amely alig látszik a nagyító alatt.

Legjobb esetben marad tehát az, hogy valamelyik szlovák párt listájára könyörögi fel magát egy-két szakadár hidas politikus. Az a szlovák párt pedig így elmondhatja magáról, hogy velünk (is) van, tenné ezt a magyar szavazatokért.  A Híd 2023 újfent úgy kommunikálhatja majd, hogy az együttműködés pártja, csak nem a magyar együttműködésé, hanem a vegyesé.

Ugyanez vonatkozik a Magyar Fórumra is, amelynek már a belügyminisztériumban bejegyzett új neve is zavaros: Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana. Saját maguknak se lesz könnyű megjegyezni ezt a nevet a kampányolás során… Előnye viszont az a Híd 2023-mal szemben, hogy Simon Zsoltéknak nincs szükségük 150 képviselőjelöltre, kiegészítik őket a többiek. Megjegyzendő, hogy képtelenek voltak a kompromisszumokra a Szövetséggel folytatott tárgyalások során, ezért ide jutottak.

Akárki akármit is mond, a magyar Szövetség parlamentbe jutási esélyeit azért gyengíti ez a jelenlegi felesleges és bosszantó hármas tagolódás, mert a Magyar Fórum és a Híd 2023 képviselőjelöltjeinek is vannak olyan 18 évnél idősebb rokonai, barátai, barátnői, ismerősei, szomszédjai, akik valószínűleg haverságból, vagy egyéb megfontolásból felelőtlenül rájuk fognak szavazni, nehogy szó érje a (szomszéd)ház elejét…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »