Békemisszió Ukrajnában? Halott ügy. Zelenszkij nem is érti, miért erőltették a lengyelek

Békemisszió Ukrajnában? Halott ügy. Zelenszkij nem is érti, miért erőltették a lengyelek

A lengyelek vetették fel, a NATO vetette el, de egyébként már Ukrajna sem támogatja. Ez a tömör története az egyik háborús politikai marketinglufinak, az Ukrajnába küldött békemissziónak. Ami érdekes, hogy az utolsó kenetet maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök adta fel, és figyelemre méltó indoklást fűzött hozzá.

Zelenszkij rendkívül szkeptikus megjegyzést tett a lengyelek ötlete kapcsán, és kijelentette, hogy egy “békemisszió” aligha oldja meg a konfliktust Oroszországgal. És utalt az idegen hadsereg jelenlétének elutasítására is:

“A békefenntartó erők beküldése Ukrajnába teljes egészében Lengyelország ötlete. Egyelőre ezt a javaslatot nem értem egészen. Az államunk területén nincs szükségünk befagyott konfliktusra, én ezt világossá tettem a lengyel kollégáinkkal való találkozón. De tudom, hogy ők folytatják ezt a retorikát. Szerencse vagy szerencsétlenség, de ez egyelőre a mi országunk, és én vagyok az elnök, ezért mi fogjuk eldönteni, hogy lesznek-e itt ilyen vagy olyan erők, vagy nem lesznek.”

fogalmazott az orosz sajtónak adott terjedelmes interjújában, amit a Mandiner.hu közölt le magyar nyelven.

Valószínű, hogy az idegen haderő jelenléte is probléma Ukrajna számára, de egy befagyott konfliktus még inkább az lenne. Az ugyanis – ahogy a kelet-ukrajnai háború – megint jó időre befagyasztaná az ukrán stratégiai célt: a nyugati integrációt, vagy annak alkualapként való használatát.

Hírdetés

A békemisszió gondolatát Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt elnöke, vagyis de facto Lengyelország első embere vetette fel, majd később Mateusz Morawicki kormányfő is átvette.

Annak ellenére, hogy még a szakértők is értetlenül álltak javaslat előtt: békét fenntartani ott lehet, ahol legalább mindkét fél által betartott tűzszünet létezik. Ez Ukrajnára nem igaz.

Más NATO tagállamok sem nagyon láttak rációt a dologban, a legutóbbi brüsszeli csúcson el is vetették, mert NATO országok katonáit igényelte volna a misszió, ami akár az első lépése is lehetett volna egy világháború kibontakozásának.

A lengyel ötlet elrugaszkodottságát jól jelzi, hogy nem csak Magyarország, de még a nyugati narratívákkal kritikátlanul azonosuló Szlovákia sem díjazt. Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter úgy fogalmazott:

“Tényleg nem tudom még csak elképzelni sem, hogyan nézne ez ki. Ha az asztalomra kerül egy konkrét javaslat, akkor érdemben tudok rá reagálni”

fogalmazott.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »