Beindult az idei adománygyűjtés

Beindult az idei adománygyűjtés

Advent közeledtével felújulnak az adományvonalak. A szociális hálókon egymást követik az adakozási felhívások, az embereket összefogásra, az elesettek, a társadalom perifériájára szorultak iránti szolidaritásra szólítják fel! Minden karitatív szervezet tudja, hogy ilyenkor, az adventi várakozás és karácsony tájékán a legfogékonyabbak az emberek a jószívűségre, ilyenkor nyílnak meg legjobban az emberek és a pénztárcák is.

Hiszen a karácsony Dickens halhatatlan regényében, a Karácsonyi énekben még a szőrösszívű Scrooget is megváltoztatta: három szellemlátogatója ráébresztette, hogy addig milyen önző és szívtelen életet élt.

Szomjas bezzeg nem vagy, válaszolta neki egyszer egy utas nem túl együttérzően. A kapualjak, padok, buszmegállók és parkok szánalmas és szerencsétlen lakói évközben kevesebb együttérzést keltenek az emberekben. Itt-ott ingyen konyhák előtt várnak a sorukra, hogy egy tányér melegételhez jussanak. Karácsony környékén már érezhetően több helyen szolgálnak fel nekik ételt.

Számomra a legmegdöbbentőbb az éhező, kéregető kisgyerekek látványa, mert az ember ilyenkor tehetetlen és dühös. Hogyan juthattak ilyen sorsra?

Hírdetés

Egy odavetett szendvics vagy egyéb élelem számukra persze nem megoldás! A társadalom pereméről nagyon nehéz a visszaút, szinte lehetetlen. És aki ott nő fel? Ki a felelős sorsukért? Vajon mit csinál vagy mit nem csinál a kormány, hogy megváltozzon az életük? Komplex megoldást a társadalmi problémára még senki se talált ki, de nem szabad csak az önkormányzatokra bízni a lehetőségek megtalálását. A másik oldalon egyáltalán akarják-e a hajléktalanok, hogy visszakerüljenek a rendes kerékvágásba? Vajon ők maguk mennyiben hibásak a sorsuk ilyen irányba történő alakulásáért? Részükről a változásnál nem erősebb-e már a beletörődés?

Nálunk is megy az adományozás! Különös felhívást tett közzé Érsekújvárban a Kompas Közösségi Központ, amely csatlakozik az Éjszaka az utcán kezdeményezéshez. November 23-án 20 órától a központ kertjébe várja a szervezet mindazokat, akik hajlandók egy éjszakára kimozdulni otthonaik melegéből, és ilyen módon kifejezni az együttérzésüket a társadalom peremén élő nélkülözőkkel. A szervezet az önkormányzattal együttműködve huzamosabb ideje segíti az Érsekújvár területén élő hajléktalanokat, meleg ételt osztanak nekik és részt vesznek a közös gyűjtésekben is.

A segítségnyújtás érdekében másik hasonló jellegű felhívás a városban a Giving Tuesday, ami egy adományozási akciót jelent! Ennek szellemében kérik a szervezők a lakosokat, hogy adományozzanak élelmiszert és drogériai cikkeket a rászoruló érsekújváriaknak! A gyűjtésre a főtéren és a kijelölt iskolákban, óvodákban kerül sor november 28-án 12 órától 17 óráig.

Nagyban és kicsiben is jónak lenni jó! Segíteni kell a rászorultaknak!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »