Befellegzett a burkának Hollandiában

Kedden szavazta meg a holland parlament alsó háza az arcot elfedő muzulmán női öltözék viselésének tilalmát. Ezzel Hollandia azoknak az országoknak a sorába lépett, ahol korlátozzák a burka valamint a nikáb viselését – írja a Reuters. A parlamenti szavazást azonban még a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

A holland tiltás egyébként nem teljes tilalmat jelent, hanem azokra az esetekre vonatkozik, amikor elengedhetetlen az arc megmutatása az azonosításhoz, így a kormányzati épületekben, az iskolákban, a kórházakban és a tömegközlekedés használata során nem engedélyezett a burka viselése.

Hollandia azután döntött úgy, hogy korlátozza az arcot elfedő ruhadarab viselését, hogy nyár közepén, a strand szezonban éles vita bontakozott ki a burkát illetően a franciák körében. Az egész testet elfedő bikini, a burkini betiltása hatalmas indulatokat váltott ki Franciaországban, és megosztotta a francia politikai elitet. Egyre több külföldi vezető ítélte el a burkinis muszlim nők francia üldözését. Végül pedig feloldották a burkini viselésére vonatkozó tilalmat az egyik franciaországi üdülőhelyen.

Hírdetés

A Reuters cikke ugyan megjegyzi, hogy Hollandiára nem annyira jellemző, hogy a nők kendővel fedik el az arcukat, ám tekintve, hogy más országok már léptek, Hollandiában is napirendre került a tiltás kérdése. A teljes tiltás legfőbb támogatója pedig az iszlámellenes ellenzéki Szabadságpárt, amely már most vezeti a közvélemény-kutatásokat a jövő évi márciusi választások előtt.

Korábban írtunk arról, hogy az osztrákok többsége támogatná a burka tilalmát. Ugyanígy elutasítóak a németek is a muzulmán viselettel szemben, így a kormányzó jobboldali CDU–CSU pártszövetség a burka részleges tiltását javasolta.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »