Beer Miklós: ha elfelejtjük zsidó-keresztény örökségünket, utat tévesztünk

Beer Miklós: ha elfelejtjük zsidó-keresztény örökségünket, utat tévesztünk

Az elmúlt 50 év tapasztalata, hogy soha nem szabad elbízni magunkat, mert ha elfelejtettük zsidó-keresztény örökségünket, abból mindig torzulás, útvesztés következett.

Így fogalmazott az Európa visszahódítása című nemzetközi konferencia megnyitóján Beer Miklós váci megyés püspök pénteken Vácon.

A Magyar Páneurópa Unió rendezésében, valamint a váci önkormányzat, a Váci Egyházmegye, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Konrad-Adenauer-Stiftung társrendezésében kezdődött Európa visszahódítása: kihívások és veszélyek című háromnapos rendezvény megnyitóján Beer Miklós úgy fogalmazott: az eligazodáshoz szükség van irányfényekre, sarkcsillagre, s Európában ez a sarkcsillag Jézus Krisztus. Hozzátette: azt kívánja, hogy a résztvevők hallják meg az iránymutatást, és a megtalált irányt mutassák meg másoknak, hogy Európának legyen jövője.

Hírdetés

Andrássy Gábor, a Magyar Páneurópa Unió elnöke köszöntőjében egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai kontinens egységesülése csak spirituális alapon képzelhető el, “a kereszténység az, ami összeköt bennünket”.

Békében, biztonságban, szabadságban csak akkor lehet élni, ha Európa egységes és erős – mondta beszédében Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung képviseletvezetője, aki szólt arról is, hogy erős európai intézményekre van szükség, de éppígy erős nemzetállamokra is. Hozzátette: Nagy Britannia távozását az unióból ébresztőként kellene felfogni, és ha vannak hibák az európai projektben, akkor reformlépésekre van szükség. Frank Spengler utalt Angela Merkel német kancellár 2006-os szavaira, miszerint Európa nem a keresztények klubja, ugyanakkor Európa az alapértékek klubja, s az emberi és polgári jogok legfőképpen a keresztény emberképre épülnek.

Surján László, a Charta XXI Megbékélési Mozgalom alapítója, a KDNP tiszteletbeli elnöke arra mutatott rá, hogy a közös érdek helyét részérdekek ügyes érvényesítése vette át, megszakadt a kapcsolat az európai polgár és az európai intézmény között, de az európai emberrel is probléma van. Anton Hykisch szlovák író szavaira utalva úgy fogalmazott: a bevándorlóknak van istenük, van közösségük és van jövőképük, Európa ateista, individualista és gyermektelen, s ez az integrálódás problémájára mutat rá.

Surján László beszédében kiemelte: egyre többen mondják ki, hogy az Európába menekülő embereknek a szülőföldön való, emberhez méltó élet lehetőségét kell biztosítani. Szólt arról is, hogy az európai kereszténység megmaradása megvalósítható és megvalósítandó feladat, “ha az európai kultúrát meg akarjuk tartani”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »