Bebetonozta magát az elnöki székbe Gianni Infantino

Bebetonozta magát az elnöki székbe Gianni Infantino

Rivális nélkül, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnökének újraválasztott Gianni Infantino szerint sokan szeretik, és csak kevesen utálják őt.

Bebetonozta magát az elnöki székbe Gianni Infantino

Infantino – AFP/Kigali Ruanda

A pénz beszél, a kutya ugat mondás a FIFA vezetésére is jól illik, mert hiába bírálták sokat Gianni Infantinót, hogy a bevételnövelés érdekében egyre több, a játékosok számára megterhelő világversenyt szeretne – például négy helyett kétévente világbajnokságot –, mégis szavazás nélkül, közfelkiáltással újraválasztották elnöknek.

A többség ugyan támogatja az 53 éves ügyvédet, de több nagy európai futballnemzettől bírálatok is érték. A német szövetség elnöke, Bernd Neuendorf szerdán közleményben jelezte, hogy nem támogatják Infantinót.

Az olasz–svájci sportvezető viszont érthetően – évente több millió dollár a jövedelme elnökként – ragaszkodik a tisztséghez, és azt is sikerült elérnie, hogy Infantino első három elnöki évét – amelyet Sepp Blatter lemondása után kezdett 2016-ban – nem veszik egy egész ciklusnak, ezért 2027-ben annak ellenére maradhat elnök, hogy a szabályok szerint három cikluson át töltheti be egy személy a tisztséget.

Hírdetés

„Szeretném megköszönni mindannyiótoknak: azoknak, akik szeretnek, sokan vagytok, de azon keveseknek is, akik utálnak. Mindannyiótokat szeretlek. A FIFA elnökének lenni nagy elismerés és kiváltság, ugyanakkor hatalmas felelősség is. Továbbra is számíthattok elkötelezett munkámra a futballért.”

Az elnök a választás előtt beszámolt a szövetség legutóbbi időszakának eredményeiről. Elmondta, a 2019–2022-es időszakban 7,5 milliárd dollárra nőtt a szövetség bevétele, ami egymilliárddal magasabb annál, mint amit terveztek, annak ellenére, hogy a koronvaírus-járvány nehezítette ezt a periódust. Mindehhez azt is hozzátette, hogy 2023 és 2026 között 11 milliárd dolláros bevételt terveznek.

Infantino arról is beszélt, hogy 2016-os hivatalba lépése óta egymilliárddal nőtt a FIFA megtakarítása, ami már közel négymilliárd dollár.

„Azt ígértük, hogy növeljük a bevételeinket, és a korábbinál stabilabbá, erősebbé tesszük a FIFA-t, vonzóbbá tesszük a szponzorok és a televíziós társaságok számára. Erre nem lettünk volna képesek, ha nem vagyunk erősek. A FIFA pénze a ti pénzetek” – hangsúlyozta a sportvezető, azt is kiemelve, hogy szövetségük meghétszerezte a nemzeti szövetségeknek adott támogatását.

Az újraválasztott elnök csalódottan vette tudomásul, hogy az idei női labdarúgó-világbajnokságnak – amelyet Ausztráliában és Új-Zélandon rendeznek – nem lehet Szaúd-Arábia az egyik szponzora. Viszont megígérte, hogy a 2027-es női világbajnokság díjazása megegyezik majd a 2026-os férfi tornáéval.

Salánki Miklós


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »