Beavatkozhat a Balkánon a NATO?

Szükség esetén akár katonailag is kész beavatkozni a NATO a Balkánon – derül ki egy titkos dokumentumból, amelynek részleteit egy horvát lap hozta nyilvánosságra.

Ismét háború fenyegeti a Balkánt? Ezt a kérdést veti fel az a titkos dokumentum, aminek tartalmát a horvát Vecernji list hozta nyilvánosságra a héten. A tekintélyes horvát napilap Brüsszelben nyert betekintést a dokumentumba, amelyet a szövetség külügyminiszterei fogadtak el ebben a hónapban.

Hírdetés

A dokumentumban kétféle veszélyt említenek meg, ami fenyegeti a Balkánt: az egyik Oroszország destabilizáló magatartása, a másik pedig a növekvő szélsőségesség és radikalizálódás, ami a Szíriából és Irakból hazatérő harcosoknak köszönhető.

Ami az előbbit illeti, a dokumentum szerint az oroszok legtöbbször a szerb lakosság érdekében lépnek fel a régióban, máshol egyenesen kifejtik, hogy „megnövekedett az orosz aktivitás a Balkánon, ami destabilizáló magatartást is magába foglal”.

A szélsőségesség növekedése kapcsán a dokumentum felfedi, hogy csak Boszniából 260-an csatlakoztak az Iszlám Államhoz és az al-Kaidához 2015-ben, így a radikalizmust, az erőszakos szélsőségességet, valamint a harcosok visszatérését jelölik meg olyan tényezőként, amelyek jelentős aggodalomra adnak okot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »