Bayer Zsolt: Egy orvos barátunk levele

Bayer Zsolt: Egy orvos barátunk levele

Remélem, jól vagytok. Mi három hete itthon. Én home-office-ban, J. minden nap bejár a kórházba. Mivel a szüleim velük laknak az alattunk levő lakásban, de közös udvarral, úgy döntöttünk, hogy J. határozatlan időre egy barátunk üres lakásába kültözik kockázatcsökkentés céljából.

Aligha fogja elkerülni a vírust, ha a kórházba bejut. Így ketten maradtunk itthon a kislányommal egyelőre. De nemcsak ezért írok. Növekvő dühvel nézem az ellenzéki sajtómunkások végtelenül korlátolt, pitiáner napi igyekezetét, hogy hangulatot keltsenek az operatív törzs kompetenciájának megkérdőjelezésére. Várom, hogy valaki egészen lassan magyarázza már el nekik, hogy mind a PCR-nak, mint a szerológiai teszteknek teljesen bizonytalan a negatív prediktív értéke, ezért zéró mértékben alkalmasak szűrésre.

Konfirmatív céllal használják a PCR-t pontosan arra, amire való. A gyorstesztek csak a szerokonverziót mutatják (már amennyire megbízhatóan), aktív vírusfertőzés időben történő azonosítására nem alkalmasak. Ma is bombázzák Müller Cecíliát, hogy miért nem használunk olyan tesztet, ami már 5 perc alatt kimutatja a vírust?

Egy másik ökör meg képes megkérdezni két hét után, hogy van-e valami (sic!), ami alapján eldöntik, hogy kit kell tesztelni!? Ezek nem ennyire korlátoltak.

Ha ki tudták deríteni, hogy az Orbán családnak hány tömött foga van, kinek milyen a karórája, simán el tudnának olvasni egy szabadon hozzáférhető terméktájékoztatót bármelyik gyorsteszt gyártójának honlapjáról, aminek a legelején vastag betűvel le van írva, hogy nem a vírust mutatja ki. Akármelyik epidemiológus elmondaná nekik, hogy minden szűrőprogram alapja a teszt valamirevaló negatív prediktív értéke. Ami itt közel nulla, mivel ha negatív, egy fél nap múlva lehet pozitív.

Vagy egy hét múlva. Mégis naponta hányszor kellene szerintük letesztelni a tünetmentes lakosságot egy nettó négy-hat órás teszttel? Azt mondja az Index, Mit csinál jól Németország, hogy ilyen alacsony a halálozás? – A kulcs a sok teszt. Akkor is hazudnak, amikor kérdeznek.

Hírdetés

Képesek leírni, hogy egy teljességgel gyógyíthatatlan betegség halálozásának kulcsa a konfirmatív diagnózis!? Arról nem beszélve, hogy Németországban a halálozás ugyanúgy exponenciális pályán van. Csakhogy míg a németeknél még azokat a haláleseteket látjuk, akik a respirátoron haltak meg, addig Olaszországban zömében azokat, akik hozzá sem jutottak.

Mondom, nem hiszem, hogy ennyire korlátoltak lennének. Egy hónapjuk lett volna, hogy elolvassák a WHO, ECDC, CDC ajánlásait. Vagy kideríthették volna, milyen célra lesz jó valójában a szerológiai vizsgálat. Akár tájékoztathatták is volna ezekről a lakosságot. Ha érdekelte volna őket. Nyilvánvalóan politikai megrendelést teljesítenek. Ezt, amit művelnek nap mint nap, szerintem nem szabad elfelejtenünk soha. Soha nem voltak illúzióim, de ez, ami hetek óta folyik, mindennek az alja.

Vigyázzatok magatokra! Zsoltot látjuk a tévében, remélem, mindnyájan rendben vagytok.

Mi is igyekszünk. Puszi, I.

Forrás: Bádog – Bayer Zsolt blogja

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »