Bármekkora összeget kifizetett volna Molnár Ricsi a jogosítványért – piti bűnözők verték át

Bármekkora összeget kifizetett volna Molnár Ricsi a jogosítványért – piti bűnözők verték át

Molnár Richárd nélkül indult a Dózsa György úti baleset elsőrendű vádlottjának vesztegetési ügye, amiben hétfőn tartott előkészítő ülést a Fővárosi Törvényszék. A 43 éves férfi letartóztatásban ül, eredetileg a börtönből kapcsolták volna a tárgyalóterembe, védője viszont múlt héten arra kérte a bíróságot, hogy "30 napon túli időre tűzze ki az előkészítő eljárást", de mivel azt külön-külön is meg lehet tartani, ezért a mai ülés a másod- és harmadrendű vádlottakról szólt. Vagyis arról a két férfiról, akik nagyobb összegért cserébe segítettek volna visszaszerezni Molnár Richárdnak a bevont jogosítványát, és eltussolni a Dózsa György úti balesetben a felelősségét, de valójában egymást és Molnárt is átverték.

Az ügy előzménye, hogy Molnár Richárd jogosítványát 2016. április 5-én visszavonták, amit a férfi csak úgy tudott volna visszaszerezni, ha teljesíti az úgynevezett utánképzési programot. Ennek feltétele volt "egy 6 órás vizsgán való való részvétel, egy számítógépes vizsgafeladatsor kitöltése, valamint a forgalmi vizsga letétele", sorolta az előkészítő ülésen az ügyész. Molnár Richárd viszont megtudta, hogy K. Bálint Zsolt (ő az ügy harmadrendű vádlottja) "hamis vezetői gyakorlatot igazoló dokumentumot" tud készíteni, ezért őt először egy közvetítőn keresztül kereste meg, majd személyesen is találkozott a férfival. A vádirat szerint ezen a találkozón Molnár azt mondta,

bármekkora összeget hajlandó fizetni azért, hogy a vezetői engedélyét soron kívül, vizsga nélkül visszaszerezhesse.

A harmadrendű vádlott ezután kereste meg ismerősét, az ügy másodrendű vádlottját, Sz. Márton Krisztiánt, akiről úgy tudta, komolyabb rendőrségi kapcsolatai vannak. A férfi is ezt állította, azt mondta, a Közlekedésrendészeten vezető beosztásban dolgozó ismerősén keresztül tud segíteni, mindezért pedig 600 ezer forintot kért. Az ajánlat Molnárhoz is eljutott, aki elfogadta azt, és 2017 decemberében 300 ezer forint előleget adott át, ami azonban csak a másodrendű vádlottig jutott. Miután kiderült, hogy Sz. Márton Krisztiánnak semmilyen protekciója nincsen a rendőrségen, a harmadrendű vádlott Molnár személyes irataival és nevében maga ment el vizsgázni. Összesen ötször próbálkozott, de először el sem ment, másodszor nem vitte magával a személyes okiratokat, kétszer megbukott, egyszer pedig elkésett, ezért nem is engedték vizsgázni.

Hírdetés

Miközben Molnár Richárd feketén próbálta visszaszerezni a jogosítványát, 2017. május 15-én halálos balesetet okozott a Dózsa György úton. Nem sokkal ezután Sz. Márton Krisztián újabb ajánlattal állt elő, mondván, jól ismeri a nyomozást vezető rendőrt, aki újabb 600 ezer forintért hajlandó az eljárást Molnár számára kedvező módon befolyásolni. A férfi belement az ajánlatba, de először csak 300 ezer forint előleget volt hajlandó fizetni, és egyúttal kérte a jogosítványa visszaszerzését is. 2017. május 26-án adta át a pénzt, hogy azt továbbítsák a nyomozást vezető rendőrnek, de az megint csak a másodrendű vádlottig jutott.

2017. június 13-án Molnár a Mozaik utcánál újabb 300 ezer forintot adott át a harmadrendű vádlottnak, aki még azon a napon az összeget Sz. Mártonnak adta oda, aki azt állította, "rögtön jönni fog egy hölgy, és átadja Molnár Richárd jogosítványát. Erre azonban nem került sor, hiszen Sz. Márton nem állt kapcsolatban semmilyen hivatalos személlyel. A harmadrendű vádlottban ekkor tudatosult igazán, hogy őt a másodrendű vádlott átverte."

"Mivel tartott M. Richárdtól, ezért elhatározta, hogy leteszi a vezetői engedély visszaszerzéséhez szükséges vizsgát" – mondta az ügyész.

K. Bálint Zsolt így végül Molnár Richárd helyett több vizsgán és utánképzésen vett részt, 2017 augusztusában pedig le is vizsgázott, amiről a hatóságtól igazolást is kapott. A Dózsa György úti baleset okozója végül csak azért nem kapta vissza a jogosítványát, mert a kormányhivatal időközben megint elrendelte a vezetési jogosultságának szüneteltetését.

Az ügyészség a másodrendű vádlottat vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja, és amennyiben elismerte volna bűnösségét, négy év börtönbüntetést kapott volna, négy évre eltiltották volna a közügyektől, és egymillió forintot is fizetnie kellett volna. A férfi viszont nem ismerte el bűnösségét, és a tárgyalás jogáról sem mondott le. Társa, a harmadrendű vádlott azonban – a vádirattal megegyezően – beismerte bűnösségét, amit a bíróság elfogadott. Esetében az ügyészség két év szabadságvesztést indítványozott, melynek végrehajtását öt évre felfüggesztik. A bíróság a mai előkészítő ülésen viszont nem hirdetett ítéletet.

(Telex nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »