Barcelonai terrortámadás: eredetileg 120 gázpalackkal készültek merényletekre, de csak magukat robbantották fel

A spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt számos pokolgépes merényletet készített elő, 120 butángázpalackot a rendőrség megtalált egy alcanari házban – jelentette be Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök vasárnap.

“Kezdünk tisztán látni, ezen a helyen (a Barcelonától 200 kilométerre délnyugatra fekvő településen) készítették elő a robbanószerkezeteket, hogy több merényletet hajtsanak végre Barcelonában” – hangoztatta. A szerda éjjel felrobbant alcanari házban talált maradványokból két embert azonosítottak már – közölte. A katalán rendőrfőnök már a csütörtöki barcelonai merénylet után arról beszélt, hogy a ház bérlői robbanóeszközök készítésével kísérleteztek.

A terroristák családtagjai eddig azt hitték, hogy példásan integrálódtak

Trapero közölte azt is, a nyomozók úgy vélik, hogy a Las Ramblas sétálóutcán végighajtott kisteherautóban csak egyetlen ember volt, azt még nem tudják megerősíteni, ki volt a gázoló.A rendőrfőnök nem zárta ki, hogy a barcelonai merénylet feltételezett elkövetője átszökhetett Franciaországba, “nincs erről információnk, de nem zárhatjuk ki” – hangoztatta Trapero hozzátéve, hogy megerősítették a határellenőrzést rögtön a barcelonai és a cambrilsi merényletek után.

Azt is elmondta, hogy a merényleteket elkövető terrorsejt 12 tagja közül “egyetlen ember, köztük a (ripolli) imám sem hozható összefüggésbe korábbi terrorcselekményekkel. Nincs konkrét bizonyítékunk arra, hogy az északnyugati Ripollban élő fiatalemberek egy csoportja miként radikalizálódott” – tette hozzá.

Családjaik elmondták, nem tudták, hogy fiaik, testvéreik, unokatestvéreik terrorcselekményekben vettek részt, és megdöbbenésüknek adtak hangot, mivel a fiatalok integrálódtak a társadalomba, volt munkájuk, gépkocsijuk, tanultak.

Hírdetés

Tovább folyik a hajtóvadászat a gázoló ellen

Egy másik rendőrségi illetékes elmondta, hogy három bérelt kisteherautót hoztak kapcsolatba a terrorsejt fő alakjával. Valamennyit a 22 éves Junesz Abujakub bérelte hitelkártyával, a férfit tartják a 14 halálos áldozatot szedő barcelonai gázolás feltételezett elkövetőjének. Abujakub szökésben van, folyik a hajtóvadásza utána. A rendőrök Ripoll és Manlleu térségére összpontosítanak hajtóvadászatukban.

A jöttmenteket radikalizáló imámot a hurikig repíthette a robbanás

A nyomozás egy eltűnt imámra is összpontosít, akiről feltételezik, hogy meghalhatott a szerdai házrobbanásban. Abdelbak esz-Szatti volt az, aki radikalizálta a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető terrorsejt fiataljait. A spanyol sajtó szerint az imámnak jelentős szerepe volt a Ripollból származó marokkói fiatalok gyors radikalizálódásában. A kedd óra eltűnt férfi lakhelyét szombaton újólag átkutatta a rendőrség. Esz-Szatti júniusban hirtelen elhagyta a ripolli mecsetet, és azóta nem látták őt a térségben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »