Baranyi Krisztina Fundan-népszavazását hárman is megtámadták a bíróságon

Baranyi Krisztina Fundan-népszavazását hárman is megtámadták a bíróságon

Egy előzőleg elutasított kérdés ügyében pedig a polgármester fordult a bírósághoz.

Bíróságra került a tervezett Fudan-beruházást blokkolni kívánó ferencvárosi helyi népszavazás ügye. A kormány által tervezett Fudan-beruházást megakasztani kívánó kerületi szintű, ferencvárosi népszavazást többen is megakadályoznák – írja a hvg.hu.

A helyi népszavazási kezdeményezések ügyében fellebbviteli fórumként illetékes Fővárosi Törvényszék közölte: az ügyben a helyi választási bizottság által hozott két döntés ellen négy felülvizsgálati kérelem érkezett hozzájuk.

Korábban az Infostart is beszámolt arról, Baranyi Krisztina polgármester két népszavazásra javasolt kérdést is benyújtott szeptember végén.

  • Az első kérdésben azt firtatnák, hogy mit szólnának a kerületben élők ahhoz, ha a kollégiumokat is tartalmazó Déli Városkapu fejlesztés a nemzetközi pályázaton díjnyertes tervtől eltérő funkcióval és módon valósulna meg.
  • A másodikban arra kérdeznének rá: egyetértenek-e azzal, hogy Ferencváros önkormányzata egyetlen saját tulajdonában lévő ingatlant sem adna át a Fudan Egyetem megépítésére?

A választási bizottság csak a második kérdést engedte át, az első kérdést nem hitelesítette. A Fővárosi Törvényszék azt nyilatkozta, hogy a jóváhagyott kérdésre hárman adtak be felülvizsgálati kérelmet, de a nevüket személyiségi jogi okok miatt nem közölhetik. A legelső kérelem november 14-én érkezett, és mivel a törvény szerint harminc nap van az elbírálásra, egyikről sem hoztak még döntést.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},

Hírdetés

onServerEmissionEmpty: function(){}
});

A negyedik, Baranyi Krisztina által benyújtott kérelemről sem döntött még a bíróság, ami a másik népszavazási kérdésre vonatkozott.

A polgármester amiatt támadta a döntést, mert azt a kérdést nem engedte át a helyi választási bizottság.

A kínai Fudan Egyetem kampuszának kiszemelt fővárosi kerület polgármestere azért próbálja helyi népszavazással útját állni a beruházásnak, mert az Alkotmánybíróság májusban elkaszálta az ezt célzó országos referendumot, a fővárosi népszavazás mögül pedig kihátrált a Demokratikus Koalíció és a budapesti városvezetés is. Akkor úgy tűnt, nem lesz népszavazás, de a kerületi szinten mégis javaslatot tett a polgármester.

Baranyi Krisztina úgy vélte: „Az Orbán-kormány Oroszországtól most aligha számíthat pénzre, de Kínától talán vehet fel hitelt, a Budapest-Belgrád vasútvonal is kínai hitelből épül, a hitellehetőségért cserébe pedig leporolhatják a Fudan-terveket.”

Mint korábban írtuk, a Fudan Egyetem budapesti kampusz alapítványnak új operatív vezetője lett. A tavaly nyár óta működő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány feladata az azonos nevű egyetem fenntartása, azonban a kínai intézmény még konkrét tervek szintjén sem létezik.

A hvg.hu azt írta, ennek dacára az alapítvány tavaly nyár óta működik, van kuratóriuma, van elnöke, sőt a többi hasonló, érdemi munkát is végző egyetemi alapítványtól eltérően itt a feladathiány életre hívott egy főigazgatói pozíciót is.

Nyitókép: Facebook

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »