Bányatavak árterületén termesztették a kannabiszt

Bányatavak árterületén termesztették a kannabiszt

Bányatavak árterületén termesztették a kannabiszt

Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy lakiteleki férfival szemben, aki a helyi tőzegbánya-tavak melletti árterületen kannabiszt termesztett, amit egy társával együtt egy drogárusítással foglalkozó ismerősüknek adtak el.

Hírdetés

A vádirat szerint a 37 éves lakiteleki férfi 2017 elején határozta el, hogy nagyobb mennyiségű kannabiszt fog termeszteni és feldolgozni azért, hogy azt értékesítse. Ennek érdekében az interneten különböző fajtájú kannabisz-magokat szerzett be, amelyeket 2017 tavaszán a tanyája e célból átalakított helyiségeiben nevelt, majd a beérett növényeket szüretelést követően a padláson szárította.

2017 júniusában a férfi Lakitelek külterületén, a tőzegbánya tavak melletti árterület fákkal és növényekkel erősen benőtt részén három, egymáshoz közel fekvő termőhelyet is kialakított, és ott – a 36 éves társa segítségével – 88 tő kannabiszt termesztett. Fiatalabb társa kártevők elleni vegyszereket vásárolt, és karókat szerzett be a növények megtámasztására.

A vádlott fiatalabb társa azonban nemcsak az ültetvények gondozásában, hanem a feldolgozott kábítószer-tartalmú növényi anyagok értékesítésében is segített, a későbbi kereskedőtársukkal – egy 45 éves tiszakürti férfival – való kapcsolattartás során közvetített. A közvetítés eredményeként a vádlottak között 2017. szeptember 12-én, a bányatavak mellett létrejött találkozón a 45 éves kereskedő férfi 302 gramm növényi ágvégződést vásárolt összesen 300 ezer forint vételárért. A megvásárolt kannabiszt a vevő az autójában cipős dobozba rejtve szállította, amikor a rendőrök rajtaütöttek és a vezetőülés mögötti ülés alatt megtalálták azt.

A növényeket termesztő 37 éves férfinél tartott házkutatás során zsákokban és műanyag tárolókban további mintegy 4,8 kg száraz növényi anyagmaradványt találtak, amelyek hatóanyag tartalma a jelentős mennyiség alsó határának több mint 4,5-szerese. Emellett a nyomozók a tanyán termesztéshez használt trafókat, permetezőgépet és tápoldatokat is lefoglaltak.

A 37 éves vádlottat az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettével vádolja és vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. Társainak kábítószer kereskedelem bűntette miatt kell felelniük, velük szemben az ügyészség börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

A jelenleg letartóztatásban lévő 37 éves férfi és szabadlábon lévő két társa bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »