Bankjegykötegekkel fogják a szakácsokat a briteknél

Bankjegykötegekkel fogják a szakácsokat a briteknél

Nagy-Britannia számos független étterme arra kényszerült, hogy a szakácsok és más konyhai alkalmazottak számára 1.000 font (430.000 forint) vagy annál is magasabb belépési bónuszt kínáljon, mivel a szakképzett munkaerő hiánya a forgalmas ünnepi szezonban egyre nyomasztóbb.

Az olyan kisvállalkozásoknak, mint az Angie’s, a D Grande éttermek és a Galeta pékség már 500 és 1.000 font közötti belépési bónuszt kell ajánlaniuk új munkavállalóik számára, ha hosszútávon is fenn akarnak maradni – írja az Origo.

A nagyobb riválisok azonban megengedhetik maguknak, hogy még ennél is többet kínáljanak:

a Harry’s bar, a Mayfair-i privát klub újoncai 2,500 fontot is kaphatnak. 

Ez egy új jelenség a vendéglátóiparban, amelynek használata a koronavírus legújabb variánsa ellenére is töretlen, sőt a karácsony közeledtével növekvő tendenciát mutat” – nyilatkozta az egyik álláskereső portál szóvivője, aki azt is elmondta, hogy május vége óta megötszöröződött (443 százalék) az ilyen bónuszt kínáló álláshirdetések száma az iparágban.

Steven Whibley, a Galeta pékség üzemeltetési igazgatója elmondta, hogy három hónapos próbaidő után 1.000 font kezdő bónuszt kínál a 40.000 fontos béren felül a pékségvezetői poszt betöltőjének.

Hírdetés

Whibley hozzátette: „Jelenleg 20 betöltetlen álláshelyünk van, a teljes létszámú csapatunk 60 fős lenne, tehát körülbelül egyharmadnyival kevesebb munkavállalóval számolhatunk jelenleg. Ezt a hiányt túlórákkal és kölcsönzött munkaerővel igyekszünk pótolni. A probléma már nyár óta fennáll, viszont a gazdasági nyitással lehetővé vált terjeszkedésünket követően tovább súlyosbodott. Nem egy esetben előfordult, hogy korábbi munkatársunk máshová szerződött az ottani magasabb bér miatt.”

Angie Steele, a chiswicki Angie’s étterem tulajdonosa is nehéz helyzetben van. Már ő is arra kényszerült, hogy ezer font bónuszt ajánljon fel belépő séfjei számára, mivel éttermét az a veszély fenyegeti, hogy a hét két napjára be kell zárnia, el kell bocsátania a kiszolgáló személyzet jelentős részét, valamint meg kell szüntetnie a vacsoraszolgáltatását. Hat séfje közül három már bejelentette, hogy kedvezőbb ajánlatot kapott.

„Két évvel ezelőtt, ha egy séftől meg kellett válnom, és feladtam pótlására egy hirdetést, szinte azonnal négy-öt önéletrajz is érkezett hozzám.

Másnap már mehettünk is volna (a konyhai) próbákra, és én még választhattam  is volna. Most nem kapok önéletrajzokat, senkit sem érdekel az ajánlat. Ez nagyon aggasztó.”

A brexit és a koronavírus-járvány pusztító hatással volt a brit vendéglátóiparra, mivel a személyzet hazament a kontinentális Európába, ahonnan sok munkavállaló azóta sem tért vissza. Ehhez persze a szigorú és néha nehezen átlátható brit szabályozás is hozzájárult.

Steele azt is elmondta, brutális a verseny az éttermek között, némelyek ingyen ételt kínálnak azon vendégek számára, akik lehetséges munkavállalókat neveznek meg.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »