Ban Ki Mun: Ezért kell százezreknek meghalnia Szíriában

Ban Ki Mun: Ezért kell százezreknek meghalnia Szíriában

Az ENSZ-főtitkár a nagyhatalmakat tette felelőssé.

Nem bírja kezelni a szíriai szituációt az ENSZ BT a nagyhatalmak közötti törésvonal miatt, ami százezrek halálához, valamint a rég nem látott menekültáradathoz vezetett – mondta el a The Guardiannek Ban Ki Mun. Az ENSZ-főtitkár a lapnak kijelentette, hogy Kínának és Oroszországnak túl kéne látnia nemzeti érdekein – az írás később megjegyzi, hogy valójában nem nevesítette Ban a feleket, ugyanakkor ez a két nagyhatalom tett keresztbe annak, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálódjon a háború sújtotta országban. „A szír népnek is alapvető joga van az igazsághoz” – mondta, és együttérzést kért a nagyhatalmaktól.

Nyomás alatt Törökország

Hírdetés

Az írás felidézi, hogy egyes becslések szerint 300 ezer áldozata van eddig a vérontásnak, míg a – háború előtt – 22 milliós lakosság felének menekülnie kellett. Eddig négymillióan menekültek a szomszédos országok valamelyikébe, ebből kétmillióan Törökországban kötöttek ki. Az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR adatai szerint eddig 350 ezren fordultak menedékkérelemmel európai országokhoz. Orbán Viktor egyébként egy mai, úgynevezett misszióvezetői értekezleten amellett érvelt, hogy Törökországnál kell kezelni a problémát.

Vétó vétó hátán

Habár jelenleg Moszkvát és Pekinget érik támadások, hogy keresztbe tesznek a szír helyzet rendezésének, az állandó tagok magatartása, hogy „szűk” politikai érdekek mentén vétózzanak, nem újszerű jelenség. Az írás felhívja rá a figyelmet, hogy Washington Izraellel kapcsolatban élt gyakran ezzel a lehetőséggel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »