Balog Márta nővér afrikai gyerekeket támogató missziókhoz kéri segítségünket

Balog Márta nővér afrikai gyerekeket támogató missziókhoz kéri segítségünket

Balog Márta nővér, a Nyolc Boldogság Közösség afrikai tartományának elöljárója felhívást tett közzé a szolgálataik támogatására. A nővérek három országban kérik segítségünket, ahol létfontosságú missziót végeznek: Maliban leányanyákat támogatnak, Elefántcsontparton szegény gyerekek iskoláztatását segítik, a Közép-afrikai Köztársaságban pedig iskolát építenek és terhesgondozót alakítanak ki.

Mali bamakói misszió: lányanyák megmentése

Az elmúlt években a nagyvonalú adományokból több projektet is megvalósítottak: pár éve kicserélték karácsonyra a lányanyák és csecsemők matracait; beüzemeltek egy napelemmel működő vízszivattyút, amely biztosítja a folyamatos vízellátást a lányanya otthonban; az egyik épületük emeletét átalakították és egy lánykollégiumot hoztak létre, amely már két éve működik; két fiatal nőnek pedig egy két éves cukrász-szakács képzést fizettek ki. Jelenleg már mindketten dolgoznak, így önállóan nevelik a gyermekeiket és biztonságban vannak az őket fenyegető családjaiktól, akik fiatal serdülőként házasságba kényszerítették őket.

Az elmúlt évben a gazdasági krízis miatt a leányanyák és a csecsemők sokkal több betegséget kaptak el, ezért az orvosi kezelések kiadásai az egekbe szöktek. Soha nem volt még ennyit betegen született és beteg csecsemő náluk. Egy nagyobb adományból egy évre (a 2024-es évre) sikerült nemzetközi egészségbiztosítást kötni az öt missziós nővérüknek, hiszen nekik is szükségük van támogatásra. Maliban, mint minden más afrikai országban is az orvosi ellátás fizetős, és a leányanyák fogadása veszélyezteti az ő egészségüket is, hiszen sokszor érkeznek fertőző betegségekkel. Évek óta több adományozó vállalja, hogy fizeti a csecsemők egészségügyi ellátásának költségeit és tápszerét.

Az elmúlt három évben több államcsínyt hajtottak végre az országban, ami komoly gazdasági válságot okozott. Az iszlám szélsőséges csoportok folyamatosan támadják a falvakat, elviszik a terményeket, ezért az élelmiszerárak is az egekbe szöktek. A helyzetet súlyosbítják az elmúlt hetek árvizei. A közösséget is érinti mindez, sürgős javításokat kell végezni az épületeiken, illetve a viharok megrongálták a szúnyoghálókat a lányanyaotthonukban, azokat is ki kell cserélni, hogy megelőzzék a malária terjedését.

A költségek havonta a következők: egy lányanya orvosi kezelése és étkezés 20 ezer forint; csecsemőtápszer 8 ezer forint; egy csecsemőnek pelenka, gyógyszer, orvosi kezelések 12 ezer forint. Az árvízkárok helyrehozatalához még készül a költségvetés.

*

Hírdetés

Elefántcsontpart, abidjani misszió: hogy a gyerekek iskolába járhassanak

Emmanuelle nővér Abidjanban már 2015 óta foglalkozik szegény és utcagyerekekkel. Legfontosabb küldetése, hogy iskolába járjanak. Mivel többszörösen hátrányos helyzetben vannak, a célja nemcsak az, hogy kifizesse a tanulmányaik költségeit (tandíj, egyenruha, tankönyvek, írószer, hátizsák, hanem korrepetálók csoportját is mozgósítja, hogy segítsék a nebulók hátrányait leküzdeni.

2024 szeptemberétől szeretne 45 gyereket beiskoláztatni, ehhez kéri a támogatást. Egy tanévre egy gyerek tanulmányi költsége 56 ezer forint, ebben benne foglaltnak a tanulmányok költségei, korrepetáló tanár és ha szükséges, akkor napi egy étkezés is.

*

Közép-afrikai Köztársaság, bangui misszió: iskolaépítés, terhesgondozás

A magyar adományozók már nagyon jól ismerik Banguit, hiszen 2021-ben több mint 700 gyereknek készítettek a nővérek közreműködésével karácsonyi ajándékot. A kolostor udvara megtelt nevető kislányok hangjával, akik életükben először foghattak kezükbe igazi, saját hajasbabát, miközben a fiúk az új focilabdájukat próbálhatták ki.

Olyan sok adomány gyűlt össze, hogy egy részéből elkezdtek iskolát építeni. Egy győri tervezőiroda ingyen elkészített egy teljes fejlesztési és építési tervet, hogy a kolostor mellett építhessenek egy 12 évfolyamos iskolát, és az orvosi rendelő mellé egy terhesgondozót. A tervek alapján már pontosabban tudják a kiadásokat is megtervezni, ezért az új kampányuk célja az iskolaépület befejezése, illetve a terhesgondozóba egy ultrahangkészülék vásárlása.

Forrás és fotó: Balog Márta Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »