Balog Beáta: Jogászokkal egyeztetünk a sajtószabadság védelmének témájáról

Balog Beáta: Jogászokkal egyeztetünk a sajtószabadság védelmének témájáról

Jogászokkal egyeztet a sajtószabadság védelmét szolgáló további lépésekről a SME című napilap Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnöknek arra a döntésére reagálva, hogy felfüggesztette a kommunikációt egyes médiumokkal. A TASR hírügynökséget Balog Beáta, a napilap főszerkesztője tájékoztatta a lépésről.

A főszerkesztő emlékeztetett, hogy Fico eddig sem állt szóba az említett szerkesztőségekkel, ezeknek nem ad interjút, és a szerkesztők kérdéseire már régóta sértegetésekkel válaszol, például azzal, hogy a nemzet ellenségei.

A különbség csupán annyi, hogy most miniszterelnöki pozíciójából legitimálja a szerkesztőségünk elleni támadásokat, és hivatalosan is baráti és ellenséges médiumokra osztja a sajtót, az alapján, hogy milyen a viszonyuk a kormányhoz.

Hírdetés

Fico tagadja, hogy a média feladata ellenőrizni a kormányt. Ha nem hajlandó válaszolni az újságírói kérdésekre, egyik alapvető küldetésében korlátozza a sajtót” – hangsúlyozta Balog Beáta.

A SME főszerkesztője rámutatott, hogy a miniszterelnök olyan sajtótermékeknek nyújt tájékoztatást, amelyek gyakran összeesküvés-elméleteket terjesztenek, nem átlátható a tulajdonosi struktúrájuk, és nem tesznek fel neki kritikus kérdéseket.

A miniszterelnök nagyon téved, ha azt feltételezi, hogy megfélemlítheti a szerkesztőségünket, vagy kiprovokálhatja az öncenzúrát.”

A kormányfő megszakította a kommunikációt a Markíza televízió, a Denník N és a SME című napilap, valamint az Aktuality internetes portál szerkesztőségével. Azt állítja, nem tesznek eleget annak a kötelességüknek, hogy valósághűen, sokoldalúan és időben tájékoztassanak. Hétfőn a pozsonyi Comenius Egyetem bölcsészkarának több újságíróhallgatója tiltakozott a kormányhivatal épülete előtt a kormányfő hozzáállása miatt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »