Bajnokok Ligája – A Manchester Cityé a trófea

Bajnokok Ligája – A Manchester Cityé a trófea

Bajnokok Ligája – A Manchester Cityé a trófea Mészáros Richárd2023. 06. 10., szo – 23:48

A Manchester City nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2022/23-as kiírását, mivel szombaton az isztambuli fináléban 1–0-ra legyőzte az Internazionale együttesét.

A trófeát először elhódító angol együttes a 68. percben a spanyol Rodri hajszálpontos lövésével szerzett vezetést, minimális előnyét pedig a lefújásig megőrizte.

Josep Guardiola ezzel az első vezetőedző lett, aki két csapattal is triplázni tudott egy szezonon belül, ugyanis az angol bajnok és FA Kupa-győztes Manchester City előtt a 2008/09-es idényben a Barcelonával is megnyerte hazája bajnokságát és kupasorozatát a BL mellett.

A Manchester City a legrangosabb európai kupasorozat 23. győztese lett, míg az olasz klubok az idei mindhárom európai kupadöntőben érdekeltek voltak, de mindhármat elvesztették.

Manchester City (angol)–Internazionale (olasz) 1–0 (0–0)

Hírdetés

Isztambul, Atatürk Olimpiai Stadion, 71 412 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)
    gólszerző: Rodri (68.)
    sárga lap: Haaland (92.), Ederson (94.), illetve Barella (59.), Lukaku (83.), Onana (92.)

Ederson – Akanji, Ruben Dias, Ake – Stones (Walker, 83.), Rodri – Bernardo Silva, De Bruyne (Foden, 36.), Gündogan, Grealish – Haaland

Onana – Darmian (D’Ambrosio, 84.), Acerbi, Bastoni (Gosens, 76.) – Dumfries (Bellanova, 76.), Barella, Brozovic, Calhanoglu (Mhitarjan, 84.), Dimarco – La. Martínez, Dzeko (Lukaku, 57.)

68. perc: Akanji ugratta ki a 16-os jobb oldalán Bernadro Silvát, akinek beadását ugyan blokkolták az olasz védők, de a kipattanót Rodri 14 méterről tökéletesen, két védő mellett csavarta a kapu bal oldalába (1–0).

A mérkőzést felvezető zenés és táncos megnyitó ünnepség zárásaként György Ádám, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész játszotta el a Bajnokok Ligája himnuszát, amikor a csapatok kivonultak a telt házas isztambuli stadion gyepére.

A találkozót a sokkal esélyesebbnek tartott Manchester City hatalmas lendülettel kezdte, így alig három percet kellett várni az első kapura lövésre, de a gólkirály Haaland próbálkozása fölé szállt, ahogy három perccel később Bernardo Silva még veszélyesebb kísérlete is. A kezdetben beszoruló Internazionale aztán rendezte a sorait, és bár a riválisnál volt többet a labda, mégis ígéretesebb akciókat tudott vezetni, azaz korántsem csak a védekezésre összpontosított. Több esetben a letámadása is eredményre vezetett, így kevésbé tudott kibontakozni az angolok játéka. A szigetországi együttes – amely sérülés miatt elvesztette Kevin De Bruynét, akit két éve hasonló okból szintén le kellett cserélni a BL-döntőben – az első félidő utolsó harmadában megint fölénybe került, de ez többnyire meddőnek bizonyult a várakozásoknak megfelelően stabilan védekező olaszokkal szemben. Az egyetlen kivételt Haaland helyzete jelentette, de akkor Onana állta a labda útját.

A térfélcserét követően is az első BL-trófeájára hajtó Manchester City futballozott fölényben, helyenként be is tudta szorítani olasz riválisát, de komoly helyzetet nem tudott kialakítani a betömörülő Internazionaléval szemben, amely ráadásul szórványos ellentámadásaiból rendre eljutott az angolok 16-osáig, de ott az utolsó kulcspasszok nem bizonyultak hatékonynak. A második félidő első nagy helyzetét így is – egy hatalmas védelmi hiba után – az argentin válogatottal világbajnok Lautaro Martínez hagyta ki. A vezetést viszont az angol gárda szerezte meg, amikor a sokadik hatástalanított beadás egyikére Rodri csapott le, majd lőtt hajszálpontosan. Az Inter azonnal sebességet váltott, közel is járt a gyors egyenlítéshez, de Dimarco előbb a keresztlécre, majd az előtte álló csapattársára fejelte a labdát. A hátralévő húsz percben a kék-feketék próbálkoztak becsülettel, de a fellazuló védelem megingásait kihasználva többször is eldönthette volna az összecsapást a Manchester City, Onana azonban védéseivel meccsben tartotta a csapatát. A hajrában Lukaku kétszer is hosszabbításra menthette volna a mérkőzést az Inter számára, de előbb ötméteres fejesével a gólvonalon álló Edersont találta el, majd egy támadással később a lövése elkerülte a kaput. A hosszabbítás utolsó pillanatában Edersonnak még egy bravúrt kellett bemutatnia Gosens fejesénél, amely után viszont már ünnepelhetett is, mert a játékvezető lefújta az összecsapást.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »