Bajban vannak a konditermek, tömeges bezárások lesznek

Bajban vannak a konditermek, tömeges bezárások lesznek

Az elszálló energiaárak miatt alig van olyan fitneszterem, ahol húszezer forintnál olcsóbb a bérlet.

Van aki saját tulajdonú ingatlanban üzemel, van aki bérleményben, van aki euróban fizeti a bérleti díjat. Azt kell tudni, hogy a nagyobb fitnesztermek akár háromezer négyzetméteren is működnek, ami jelentős költséget jelent – mondta az InfoRádióban Kiss József, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének főtitkárát, a fővárosi KissLife Fitness&Gym tulajdonosa.

Becsült szám alapján

egy fitneszterem működésének a harminc százaléka rezsi-típusú költségekből tevődik össze, és ha ez felmegy tízszeresére, akkor mindenki tudja, hogy az a modell nem tartható fenn tovább.

Ha csak a kétszeresére emelkedik, akkor azt bérletekkel, napijegyekkel, áremeléssel lehet kompenzálni. Megjegyezte: ha megjönnek az első számlák, akkor nagyon pontosan meg tudja mondani ezt a mértéket.

A koronavírus-járvány ideján nagyon sok fitneszterem bezárt, nyolcszázról nagyjából 650-re csökkent a számuk. Ez azért nagy hátrány, mert ma a magyarországi fitnesztermekben a lakók 70-80 százaléka végez tömegsport jelleggel egészségmegőrzést, prevenciót, ízület karbantartást, gerinctornát az egészség megőrzése érdekében.

„Ha ez nem csináljuk, akkor

Hírdetés

ennek beláthatóan rossz következményei lesznek.

Terhelni fogja az egészségügyi rendszert, rosszabb lesz a morál, már csak abból indulunk ki, hogy sportolás közben a dopamintermelés megugrik, tehát jobb lesz a közérzetünk” – mondta. A sportolás által jobban viszonyulunk a környezetünkhöz, jobban teljesítünk a munkahelyünkön, és ha ezt nem próbáljuk mindenáron megtartani, akkor az problémát fog jelenteni.

Kiss József szerint ha valóban tízszeresére felmegy a távfűtés és az áram, akkor a mostani modell szerint nem fogják tudni a mostani bevételekből finanszírozni. Tehát hacsak nem vesznek fel százmilliós hiteleket, akkor az egyetlen mód a bezárás, ami nagy számban igaz lesz. Megjegyezte: arról nincs adatuk, hány olyan szoba van, amit személyi edzső vett ki és alakított stúdióvá, de Magyarországon „van belőlük bőven”.

A jelentős jegy- és bérletárak emelése nem tudja kompenzálni a mostani helyzetet, hiszen

húszezer forint alatt már nem is nagyon lehet havi bérletet venni.

A vírus előtti időszakban csak 10-12-13 ezer forint, tehát közel egy 60-70-80, néha száz százalékos áremelés történhetett két év alatt, amire értelemszerűen azért volt szükség, mert „nem jött ki a matek”.

A szektornak az is csak nehezíti a helyzetét, hogy sokan már nem fogják tudni kifizetni a megemelt bérletárakat, a fitneszterem- bérlet ugyanis nem a megélhetéshez szükséges. „Először a kenyér, aztán a tej, aztán a gyereknek a cipő, és a sokadik a sorban a fitneszbérlet. Ha nagyon nagy lesz az infláció, akkor csökkenni fog az a populáció, aki megengedheti magának, hogy bérletet vegyen. Ez csak még jobban rontani fog a helyzeten” – mondta.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »