Bajban van az AstraZeneca, elhallgattak egy fontos részletet a vakcinájukról

Bajban van az AstraZeneca, elhallgattak egy fontos részletet a vakcinájukról

Gondban van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár. Az általa kifejlesztett koroanvírus elleni vakcina tesztelési adatai enyhén szólva is zavarbaejtőek, és maga a cég is nagyon ellentmondásosan nyilatkozik – derül ki a Bloomberg cikkéből.

Az egykor legígéretesebbnek tűnő AstraZeneca vakcina hivatalosan két kontrollcsoportnak került beadásra. Az egyik fél adagot kapott, és a hatékonyság 62 százalékos volt. A másik csoport teljes adaggal 90 százalékos hatékonysággal biztosított védelmet az alanyoknak a koronavírus ellen. Átlagban ez így nagyjából 70 százalékos védettséget jelent, amit például Amerikában több mint elégnek tekintenek.

Csakhogy, mint utóbb kiderült, fontos részleteket hallgattak el az eredeti nyilatkozatból a második csoporttal kapcsolatban. Például azt, hogy a második kontrollcsoport alanyai jóval fiatalabbak voltak, és a két csoportot nem csak különböző adagokkal de eltérő időben is oltották be.

Hírdetés

Márpedig a kor kulcsfontosságú tényező. Az idősebb emberek immunrendszere már „kevésbé tanulékony”, ezért nehezebben bírható immunválaszra, vagyis, hogy a vakcinára reagálva érdemi védettséget alakítson ki a szervezet számára.

A héten a gyógyszergyár részvényei 6,2 százalékot zuhantak. A vezetőség jelenleg kommunikációval próbálja elkerülni a további anyagi és hitelességi károkat, de a helyzet elég egyértelmű: nem tudni, valójában milyen hatékonysággal is rendelkezik a britek vakcinája.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »