Baj, ha nagyobb lesz a prosztata

Baj, ha nagyobb lesz a prosztata

A prosztata megnagyobbodása gyakori vizelési ingerrel, nehézkes vizeléssel és vizelettartási gondokkal jár, valamint jelentősen megnöveli a prosztatarák kialakulásának kockázatát is. A probléma kezelésére azonban több módszer is létezik.

A prosztata – vagy más néven dülmirigy – a férfi belső nemi szervekhez tartozik. Az általa termelt váladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezi a hím nemi váladékot, az ondót. Kevesen tudják, hogy a mérete tinédzserkorban megduplázódik, majd egészen 25 éves korig növekszik – körülbelül vadgesztenye nagyságúra. De ha ennél nagyobb lesz, az már problémának számít. Mit lehet tenni ilyenkor? – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

A Kegel-gyakorlatok végzése – vagyis a rendszeres mélyizomtorna – nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is hasznos, különösen vizelési nehézségek, vizelettartási problémák vagy erekciós zavarok esetén. Nagyon fontos a rendszeres testmozgás is, főként az ülőmunkát végzők esetében. A sok ülés ugyanis extra nyomást terhelhet a medencére, és a keringést is lassítja.

Prosztatamegnagyobbodás esetén érdemes kerülni az alkohol és a koffein fogyasztását, különösen az éjszakai órákban. Ezek ugyanis tovább súlyosbíthatják az állandó vizelési ingert, így akár komolyabb alvászavart is okozhatnak. A tünetek a tartós stressz hatására gyakran felerősödnek, így ajánlott kipróbálni a relaxációs technikákat is.

A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele is fontos prosztatamegnagyobbodás esetén. A gyakori vizelési inger miatt sokan inkább kevesebbet isznak, így viszont besűrűsödhet a vizelet, ez pedig irritálhatja a húgyhólyag belsejét és felerősítheti a vizelési ingert. A megfelelő mennyiségű folyadék ezzel szemben hígítja a vizeletet, így a visszatartása is egyszerűbbé válik. Emellett ajánlott odafigyelni a táplálkozásra is: kimondottan ajánlott a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. A sötét színű leveles zöldségek és a paradicsom például hatékonyan enyhítheti a prosztatamegnagyobbodás kellemetlen tüneteit.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »