Bahrein is lefeküdt a zsidóknak

Bahrein is lefeküdt a zsidóknak

Az Egyesült Arab Emírségek példáját követve Bahrein is megállapodott Izraellel a kapcsolataik normalizálásáról – jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Twitteren pénteken.

Az elnök közölte, hogy a két ország a teljes körű diplomáciai kapcsolatok létesítéséről egyezett meg, s közzétette az erről szóló közös nyilatkozatot is. "Újabb történelmi áttörés ma" – írta a mikroblogban Trump.

A közleményből kiderül, hogy ez a megállapodás is az amerikai elnök közreműködésével született meg. "Donald J. Trump elnök, őfelsége Hamad bin Ísza Szalmán Ál Halífa, a Bahreini Királyság uralkodója és Benjámin Netanjahu, Izrael kormányfője ma megbeszélést folytatott, és megegyezett a teljes körű diplomáciai kapcsolatok létrehozásában Izrael és a Bahreini Királyság között" – olvasható a Twitteren megjelent szövegben.

A közleményben kiemelték azt is, hogy az egyezmény "történelmi áttörés a közel-keleti béke szempontjából. "A közvetlen párbeszéd és a kapcsolatok e két dinamikus társadalom és fejlett gazdaság között tovább segítik a Közel-Kelet pozitív átalakulását és megnövelik a stabilitást, a biztonságot és a fellendülést a térségben" – szögezték le.

A közlemény tudatta azt is, hogy Bahrein elfogadta a meghívást az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti történelmi megállapodás hivatalos aláírásának ceremóniájára, amelyre kedden kerül sor a Fehér Házban.

Donald Trump a héten az egyik sajtókonferenciáján utalt arra, hogy két további arab ország is diplomáciai kapcsolatot létesíthet a zsidó állammal. Amerikai sajtójelentések szerint Bahrein után Omán lehet a következő állam.

Frissítés: megint azt hazudják, ez vezet el a palesztin államhoz

Bahrein – amely egy hónapon belül a második arab ország, amely úgy döntött, hogy rendezi kapcsolatait Izraellel – arra törekszik, hogy "tisztességes és átfogó" békét hozzanak létre a Közel-Keleten – jelentette később a BNA bahreini állami hírügynökség. Ezt a bahreini király erősítette meg Trumppal folytatott telefonbeszélgetése során, amelyben részt vett az izraeli kormányfő is – tette hozzá a BNA. Hamad elmondta: a békének az izraelieknek és palesztinoknak is külön államot létrehozó, úgynevezett kétállami megoldáson kell alapulnia – jelentette a bahreini hírügynökség.

Bahrein döntése "a béke új korszakát" jelzi – fogalmazott az izraeli miniszterelnök. "Sok hosszú éven át befektettünk a békébe, most pedig a béke fog nálunk befektetni, valóban jelentős beruházásokat fog magával hozni" – mondta Netanjahu egy videoüzenetben.

Hírdetés

Hend al-Otaiba, az Egyesült Arab Emírségek külügyi szóvivője gratulált Bahreinnek és Izraelnek. Al-Otaiba úgy fogalmazott: a megállapodás egy "újabb jelentős és történelmi eredménynek minősül, amely hatalmas mértékben fog hozzájárulni a térség stabilitásához és jólétéhez".

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök pénteken szintén üdvözölte a megállapodást, "fontos lépésnek" nevezve azt. A pénteken bejelentett egyezmény "úgy fog hozzájárulni a közel-keleti stabilitáshoz és békéhez, hogy tartósan és igazságosan rendezi a palesztin ügyet" – írta Twitter-bejegyzésében.

A lépés mindazonáltal sokkolta a palesztinokat, akik attól tartanak, hogy az Emírségek és ezúttal Bahrein lépése tovább gyengíti azt a régóta fennálló pánarab álláspontot, amely felszólítja Izraelt, hogy vonuljon ki a megszállt területekről, és fogadja el a palesztin államot azért, hogy normalizálhassa kapcsolatait az arab országokkal.

"Azáltal, hogy normalizálta a kapcsolatokat a megszállással (Izraellel), Bahrein megszegte az arab állásfoglalásokat. Elutasítjuk, elítéljük a megállapodást, amely a palesztin ügy elárulása" – közölte a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egy magas rangú tisztségviselője Rámalláhban, az Izrael által megszállt Ciszjordániában. A Gázai övezetet kormányzó Hamász szóvivője, Házim Kászem szerint a bahreini-izraeli megállapodás "súlyos kár a palesztin ügynek, és a megszállást támogatja".

Hoszein Amir-Abdolláhian, az iráni parlament elnökének nemzetközi ügyekben illetékes különleges tanácsadója úgy vélekedett: Bahrein döntése az iszlám és palesztin ügy hatalmas elárulása. "Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein meggondolatlan vezetői nem egyengethetik a cionista rezsim útját" – írta Twitter-bejegyzésében.

A béke új korszaka…

A béke új korszakát és jelentős gazdasági befektetéseket ígért a bahreini megállapodás bejelentési utáni héber üzenetében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

"A Bahreinnel kötött megállapodás az Egyesült Arab Emírségekkel kötött történelmi békemegállapodást követi" – közölte Netanjahu. "26 évbe telt, mire a második arab állammal kötött békeegyezménytől eljutottunk a harmadik békemegállapodásig, de csak 29 napba telt a béke megkötése a harmadik arab és a negyedik arab állam között, és több is lesz" – hangsúlyozta a kormányfő a szombat ünnepnapjának közeli bejövetele miatt rövidre szabott közleményében.

"Ez a béke új korszaka, amikor békét adnak cserébe a békéért, és gazdaságot cserébe a gazdaságért. Sok évet fektettünk a békébe, és most a béke nyomán befektetéseink lesznek. Nagyon nagy beruházásokhoz vezet ez az izraeli gazdaságban, ami nagyon fontos" – emelte ki Netanjahu.

"Mindezek a megállapodások kemény, évekig tartó, kulisszák mögötti munka révén jönnek létre, s most megvalósultak barátunk, Donald Trump amerikai elnök fontos segítsége révén" – köszönte meg az amerikai segítséget az izraeli miniszterelnök. " Új korszak – a békéért béke kora jött el" – zárta üzenetét.

A palesztinok ugyanakkor bírálták Bahreint, mert megállapodást kötött Izraellel. "A kapcsolatok normalizálása azt jelenti, hogy Bahrein partnerként csatlakozik az ‘évszázad üzletéhez’, ami támadás a palesztin nép ellen" – mondta Hazem Kaszem, a Hamász szóvivője.

A szintén főként Gázában tevékeny Iszlám Dzsihád nevű szervezet magas rangú tisztviselője szerint a bahreini király és kormánya az amerikai iránymutatások és utasítások szerint járt el, és a palesztin pártok ernyőszervezete, a Palesztin Felszabadítási Szervezet egyik politikusa a palesztin kérdés elárulásának nevezte a kapcsolatok normalizálását Izraellel.

(MTI korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »